Siirry pääsisältöön

Jälkipuinti


Hahaa, vegaanikuukauden lopettaminen oli melkeinpä vaikeampaa kuin aloittaminen. Lopettamisessa kun oli se että piti perustella itselleen miksi palata syömään samaa kuin ennen, vaikka kuukauden aikana hyvinkin oli oppinut pärjäämään kasvisruoalla. Oikeastaan varmaan juuri se, ettei mitään tiettyä, hienoa selitystä/fiosofiaa/vakaumusta oo sille miksi syön kuten syön ja taas pääosin kasvisruokaa, mutta toisinaan kalaa tai etanoita tai jotain muuta kummaa ja myös maitotuotteita ja kananmunia, oli syys siihen etten saanut kirjoitettua mitään bloginlopettajaistekstiä. Oishan se ollut paljon siistimpää jos olisi jaksanut jatkaa vegaanina, mutta ei.

Viikko sitten vietin synttäreitäni, ja kaikki tekemäni tarjoilut (kavereiden avustuksella) oli vegaanisia: kasvispiirakka, täytekakku (johon tuli kinuskikermavaahtoa ja sokeriliemessä keitettyjä päärynöitä, ja tällainen kakkupohja jonka tärkein ainesosa oli äidin omenahillo), näitä olisi pitänyt tehdä tuplasti. Olin myös tehnyt pieniä suklaasuukkoja, ne riittivät juuri (pääosin kai siksi että sain lahjaksi laatikollisen Brunbergin mansikanmakuisia suklaasuukkoja). Kaikki oli hyvää, oli kivat juhlat. Kinuskikermavaahdon jämistä tein jäätelöä pakastamalla ja lisäsin siihen liian kovaksi keitettyä kinuskia, joka muistutti vähän fudgea. Sillä tein maanantaiseen saunailtaan kiitoskakkua kavereille jotka auttoivat, omena-päärynä-piirakkaa murutaikinalla jonka tein kekseistä jotka jäivät juhlista yli.


Suklaasuukoissakin käytetty aquafaba, eli kikherneiden (tai papujen) vesi, siis se missä pikkuiset lilluvat tetrassa tai tölkissä on saanut vegaanisen internetin kohisemaan. Tästä ihmeliemestä saa kakanmunanvalkuaisen korvikkeen esimerkiksi marenkeihin. Idean leviämistä on ollut ilo seurata Facebookissa. Tällä hetkellä kuumimmat uutuudet löytää ryhmästä Vegan Meringue - Hits and Misses!

Toukokuuksi minut on houkuteltu uuteen haasteeseen. Hortoiluhaaste facebooktapahtuma oli aluksi vain muistutus mulle ja yhdelle kaverille haasteesta, mutta se on kasvanut kivasti. Nyt voisi jo lähteä kurkkimaan mitä löytyy, kunhan ennättää räntäkuurojen välissä. Tervetuloa ottamaan haaste vastaan! Vähän olen myös puhunut että jonakin kesäkuukautena voisi uusia vegaanihaasteen, katsotaan...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.