Siirry pääsisältöön

Jälkipuinti


Hahaa, vegaanikuukauden lopettaminen oli melkeinpä vaikeampaa kuin aloittaminen. Lopettamisessa kun oli se että piti perustella itselleen miksi palata syömään samaa kuin ennen, vaikka kuukauden aikana hyvinkin oli oppinut pärjäämään kasvisruoalla. Oikeastaan varmaan juuri se, ettei mitään tiettyä, hienoa selitystä/fiosofiaa/vakaumusta oo sille miksi syön kuten syön ja taas pääosin kasvisruokaa, mutta toisinaan kalaa tai etanoita tai jotain muuta kummaa ja myös maitotuotteita ja kananmunia, oli syys siihen etten saanut kirjoitettua mitään bloginlopettajaistekstiä. Oishan se ollut paljon siistimpää jos olisi jaksanut jatkaa vegaanina, mutta ei.

Viikko sitten vietin synttäreitäni, ja kaikki tekemäni tarjoilut (kavereiden avustuksella) oli vegaanisia: kasvispiirakka, täytekakku (johon tuli kinuskikermavaahtoa ja sokeriliemessä keitettyjä päärynöitä, ja tällainen kakkupohja jonka tärkein ainesosa oli äidin omenahillo), näitä olisi pitänyt tehdä tuplasti. Olin myös tehnyt pieniä suklaasuukkoja, ne riittivät juuri (pääosin kai siksi että sain lahjaksi laatikollisen Brunbergin mansikanmakuisia suklaasuukkoja). Kaikki oli hyvää, oli kivat juhlat. Kinuskikermavaahdon jämistä tein jäätelöä pakastamalla ja lisäsin siihen liian kovaksi keitettyä kinuskia, joka muistutti vähän fudgea. Sillä tein maanantaiseen saunailtaan kiitoskakkua kavereille jotka auttoivat, omena-päärynä-piirakkaa murutaikinalla jonka tein kekseistä jotka jäivät juhlista yli.


Suklaasuukoissakin käytetty aquafaba, eli kikherneiden (tai papujen) vesi, siis se missä pikkuiset lilluvat tetrassa tai tölkissä on saanut vegaanisen internetin kohisemaan. Tästä ihmeliemestä saa kakanmunanvalkuaisen korvikkeen esimerkiksi marenkeihin. Idean leviämistä on ollut ilo seurata Facebookissa. Tällä hetkellä kuumimmat uutuudet löytää ryhmästä Vegan Meringue - Hits and Misses!

Toukokuuksi minut on houkuteltu uuteen haasteeseen. Hortoiluhaaste facebooktapahtuma oli aluksi vain muistutus mulle ja yhdelle kaverille haasteesta, mutta se on kasvanut kivasti. Nyt voisi jo lähteä kurkkimaan mitä löytyy, kunhan ennättää räntäkuurojen välissä. Tervetuloa ottamaan haaste vastaan! Vähän olen myös puhunut että jonakin kesäkuukautena voisi uusia vegaanihaasteen, katsotaan...

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Vegaaniset nokkosletut

Lapsena söin aina yhden letun juustolla, yhden ilman päällysteitä ja loput hillon kera. Jos omaa lettupannun voi tehdä pieniä pyöreitä lettuja, ellei voi kaataa pieniä nokareita pannulle jos haluaa pieniä lettuja. Olemme tehneet isoja lettuja tällä reseptillä, silloin on hyvä käyttää ehjää paistinpannua, ja alkuun hiukka enemmän öljyä, muuten lettu voi tarttua kiinni. Jos on hyvä pannu letun pitäisi irrota sen pinnasta kun sen pinta on paistunut. Pihdit ovat kätevä työkalu nokkosten nosteluun, tai ihan vaan kaksi lastaa. Kauramaidon sijaan voi käyttää muuta kasvimaitoa tai vettä. Vehnäjauhoista voi vaihtaa osan muihin jauhoihin, esim. speltjauhoihin. Soijajauhon voi korvata esim. soijarouheella tai härkäpapurouheella, tai käyttää pelkkiä vehnäjauhoja. Paistamiseen voi öljyn sijaan käyttää margariinia. Kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää yli jäänyttä kaurapuuroa. Nokkosten sijaan voi käyttää pinaattia, silloin lähestytään Elina Innasen reseptiä ja kannattaa tsekata alla oleva linkk...