Siirry pääsisältöön

Vihanneswokki 2013

 

Kesähitti nauhoitettuna interwebbiin - tätä vokkia kehittelin kesällä 2013 kaikenlaisesta vihreästä mitä löysin ja Vii Voanin eri nuudeleista ja kastikkeista, sillä lösin kauppaan vasta tuolloin. Välillä nuudelit ovat onnistuneet paremmin, välillä puuroutuneet. Vihanneksista pidän eniten porkkanasta, siksi sitä löytyy niin monesta versiosta, niitä on yleensä kotona.
  • nuudeleita (annosmöykky/syöjä, lasinuudelit olivat jännimmät testatut. Vagaanina tarkista ettei nuudeleissa ole kananmunaa)
  • vihanneksia (mitä nyt sattuu olemaan saatavilla, n. niin paljon kuin kahteen käteen mahtuu/syöjä)
    •     porkkanaa
    •     retiisiä
    •     jauhosavikkaa
    •     pinaattia
    •     mangoldia
    •     retikkaa
    •     persiljaa
    •     sipulia
    •     lehtikaalia
    •     kaalia
  • tofua tai soijasuikaleita (jos on, kourallinen/syöjä)
  • öljyä (käytin oliiviöljyä, muukin varmaan käy)
  • suolaa (merisuolaa tai himalajasuolaa)
  • kastiketta (soijakastike, makea soijakastike, chilikastike tai hapanimeläkastike, tai sekoitus näistä, n.½dl/syöjä)
  • siemeniä tai pähkinöitä (jos löytyy, esim. pellavansiemeniä, seesaminsiemeniä, cashew pähkinöitä, pinjansiemeniä)
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeiden mukaan, kaada siivilään, huuhtele kylmällä vedellä, jätä valumaan. Pilko vihannekset ja tofu tikuiksi (n. 5 cm pitkiä, ½ cm² leikkauksella. Vihrevihanneksista voi tehdä tikkuja varsista ja silputa lehdet pieniksi suikaleiksi (n. ½ cm). Jos käytät soijasuikaleita liota niitä keitetyssä vedessä 10 min., purista vesi pois. Sekoita haluamasi kastikkeet kulhossa. vokkaa tofu/soijasuikaleet öljyssä kauniin ruskeiksi, siirrä kulhoon. Vokkaa vihannekset lajikkeittain, isommista pienempiin. Laita tofut/soijasuikaleet vihannesten sekaan. Suolaa. Nostele nuudelit wokkiin, sekoita lastalla tai syömäpuikoilla. Lisää lopuksi kastike, sekoita. Tarjoile kulhosta, syö puikoilla. Päälle voi heittää persiljaa, ellei paistanut kaikkea.

nuudelit - tofut - vihannekset


Varoituksia: Älä keitä nuudeleita liian pitkään. Leikkaa vihannekset tarpeeksi pieniksi. Älä paista vihanneksia liian pitkään. Älä hukuta kaikkea kastikkeeseen.

Vinkkejä: Wok pannu on tähän ruokaan paras, valmiit vihannekset voi siirtää reunoille ja uudet laittaa keskelle kypsymään, kahden hengen annos mahtuu hyvin pannuun. Iso paistinpannu käy myös. Kastikkeet voi myös tarjoilla erillään, jos eri syöjät pitävät eri vahvuisesta ruoasta. Ruokaan voi myös lisätä esimerkiksi seesamin tai pellavansiemeniä (tai niitä voi tarjoilla erillään kastikkeiden tapaan).  

Tee tikuista vähän isompia kuin julienne, mutta tähän tapaan: http://www.youtube.com/watch?v=sYtlIH-YZL4 hieno julienne video: http://vimeo.com/dearmartini/review/49277009/94be05d867

6.6.13
10.6.13
17.6.13
16.7.13
19.7.13
5.8.13
27.9.13 (nuudeleiden sijasta perunaa, omalta parvekkeelta)
16.10.13
28.1.14
7.4.14
15.5.14
6.7.14
4.8.14
6.8.14
10.8.14
11.8.14
19.8.14



16.10.14
1.11.14

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.