Weehaa, what language was I writing in here then... oh, Finnish. So now I have an Instagram I try to keep in English, a blog in Finnish and Facebook posts in varied languages. Viel spass.
Pari kuukautta on vierähtänyt, yhtenä niistä [heinäkuu] uusin vegaanihaasteen. Se ei mennyt yhtä "hyvin" kuin tammikuu, vaan "lepsuilua" ja "en-jaksa-selittää" oli paljon enemmän. Unohdin kirjoittaa asiasta silloin, joten unohdan varmaan myös vastaisuudessa. Suurimmat erot olivat ettei ollut "ryhmäpainetta" ja päivittäisiä viestejä saati vegaanituutoreita. Tein kyllä itse vegaanista ruokaa, ei siinä mitään, mutta muualla syödessä ei vaan aina jaksanut "ruveta ronkeliksi". Mökkeillessä ujuutin joka aterialle jotain vegaanista, ja välillä tein itselleni eri ruokaa kuin muille, kuten toisille kanaa ja mulle tofua samassa kastikkeessa, vähän niin kuin ravintolassa.
Nyt piti palata kertomaan pari hyvää reseptiä ja että hampurilaisen päälle voi "kansileivän" sijaan laittaa tomaattia tai omenaa. On siis ollut purilaisviikot sen jälkeen että keitin kaikki vanhat härkäpavut ja tein osasta niitä ison kasan papupihvejä. Puolet pakastin, joten niitä saa sulatettua tarpeen mukaan. Resepti on Helene Henellin miehen kehittämä ja kysyin sitä häneltä Vad lagar du för veganmat idag? -ryhmässä. Tässä teille suomeksi omin lisäyksineni kursiiveilla.
2 purkkia papuja (käytän Borolotti- ja Kidneypapuja)
2 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
suolaa
pippuria
paistamiseen rutkasti valinnanvaraista grilliöljyä ja grillimaustetta
Käytin itse keitettyjä härkäpapuja, osan niistä hienonsin sauvasekoittimen murskauskulhossa yhdessä sipulin ja papujen keitinliemen kanssa. Pienen osan sekoitin mukaan koonaisina. Kaurahiutaleiden sijaan käytin puolet ruishiutaleita ja puolet korppujauhoja. Maustoin nestemäisellä savulla ja bbq-kastikkeella suolan ja pippurin lisäksi (pavuissa ei ollut suolaa joten suolasin kunnolla). Sekoitin mietoa rypsiöljyä taikinaan ja annoin sen vetäytyä kun esilämmitin uunin 200*C. Levitin pihvitaikinan uunivuoalle, tökin haarukalla, jaoin ruudukoksi (4x4) ja paistoin n.40 min.
0,5 dl kauragurttia
2 rkl vegaanista majoneesiä
2 rkl ketsuppia
0,5 rkl sinappia
0,5 rkl etikkaa johon on sekoitettu 1,5 tl maissitärkkelystä
Tätä en ole itse tehnyt mutta kaikkien dippikastikkeiden tyyliin ainekset sekoitetaan ja annetaan vetäytyä jääkaapissa hetki. Kiinnostavan tästä tekee sen että pussidippikastikkeen sijaan käytetään tuoretta kurkkua ja paprikaa. Kauragurtin sijaan voi varmasti käyttää kaurafraicheä (nuohan näyttää fiksuilta sanoilta), tai yosaa tai soijajugurttia (sellaista jossa ei ole sokeria). Mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Itse käyttäisin varmaan chiliä, kurkumaa ja pippuria. Jos jättää paprikan (ketsupin ja sinapin) pois ja lisää valkosipulia saa tsatsikityylisen dipin.
0,5 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl vettä
1 rkl sriracha hot chili saucea
1 dl kaurakermaa (tai kauramaitoa)
kurkumaa
soijakastiketta
3 rkl ravinto (eli olut-) hiivaa
3 rkl vegaanista majoneesia
Lämmitä öljy paistinpannulla. Sekoita jauhot veteen. Kaada seos pannulle ja suurusta. Sekoita joukkoon sriracha hot chili sauce (näemmä mulla on vuosikertakastiketta, varmaan tuoreempi tavara toimii myös, mutta kannattaa varoa ettei tee liian vahvaa). Jos kastike vaikuttaa paksulta sekoita joukkoon kaurakermaa (tai kauramaitoa). Muita mausteita kuten kurkumaa ja soijakastiketta maun mukaan. sekoita kaikki tasaiseksi tahnaksi ja sulje levy. Tujauta isosti ravintohiivaa joukkoon ja sekoita taas tasaiseksi. Maistele ja mausta. Itse tein liian vahvaa, joten lisäsin myöhemmin joukkoon majoneesia. Se maistui aluksi voimakkaasti, mutta kun juustokastike oli jääkaapissa maut tasaantuivat. Toimii levitteenä, dippinä, kastikkeena ja varmaan makaronien kanssa.
If you read this far not understanding much, here you go: Vegan nacho "cheese" bonus! Made that for friends out of oven baked potato and carrot (maybe some onion and sweetpotato too). Toimii!
Pari kuukautta on vierähtänyt, yhtenä niistä [heinäkuu] uusin vegaanihaasteen. Se ei mennyt yhtä "hyvin" kuin tammikuu, vaan "lepsuilua" ja "en-jaksa-selittää" oli paljon enemmän. Unohdin kirjoittaa asiasta silloin, joten unohdan varmaan myös vastaisuudessa. Suurimmat erot olivat ettei ollut "ryhmäpainetta" ja päivittäisiä viestejä saati vegaanituutoreita. Tein kyllä itse vegaanista ruokaa, ei siinä mitään, mutta muualla syödessä ei vaan aina jaksanut "ruveta ronkeliksi". Mökkeillessä ujuutin joka aterialle jotain vegaanista, ja välillä tein itselleni eri ruokaa kuin muille, kuten toisille kanaa ja mulle tofua samassa kastikkeessa, vähän niin kuin ravintolassa.
Nyt piti palata kertomaan pari hyvää reseptiä ja että hampurilaisen päälle voi "kansileivän" sijaan laittaa tomaattia tai omenaa. On siis ollut purilaisviikot sen jälkeen että keitin kaikki vanhat härkäpavut ja tein osasta niitä ison kasan papupihvejä. Puolet pakastin, joten niitä saa sulatettua tarpeen mukaan. Resepti on Helene Henellin miehen kehittämä ja kysyin sitä häneltä Vad lagar du för veganmat idag? -ryhmässä. Tässä teille suomeksi omin lisäyksineni kursiiveilla.
Papupurilaiset
Pihvit ovat tehty seuraavanlaisesta "taikinasta":2 purkkia papuja (käytän Borolotti- ja Kidneypapuja)
2 dl kaurahiutaleita
1 sipuli
suolaa
pippuria
paistamiseen rutkasti valinnanvaraista grilliöljyä ja grillimaustetta
Käytin itse keitettyjä härkäpapuja, osan niistä hienonsin sauvasekoittimen murskauskulhossa yhdessä sipulin ja papujen keitinliemen kanssa. Pienen osan sekoitin mukaan koonaisina. Kaurahiutaleiden sijaan käytin puolet ruishiutaleita ja puolet korppujauhoja. Maustoin nestemäisellä savulla ja bbq-kastikkeella suolan ja pippurin lisäksi (pavuissa ei ollut suolaa joten suolasin kunnolla). Sekoitin mietoa rypsiöljyä taikinaan ja annoin sen vetäytyä kun esilämmitin uunin 200*C. Levitin pihvitaikinan uunivuoalle, tökin haarukalla, jaoin ruudukoksi (4x4) ja paistoin n.40 min.
Purilaiskastike
Hienoksi raastettua kurkkua ja paprikaa josta on puristettu nesteet pois0,5 dl kauragurttia
2 rkl vegaanista majoneesiä
2 rkl ketsuppia
0,5 rkl sinappia
0,5 rkl etikkaa johon on sekoitettu 1,5 tl maissitärkkelystä
Tätä en ole itse tehnyt mutta kaikkien dippikastikkeiden tyyliin ainekset sekoitetaan ja annetaan vetäytyä jääkaapissa hetki. Kiinnostavan tästä tekee sen että pussidippikastikkeen sijaan käytetään tuoretta kurkkua ja paprikaa. Kauragurtin sijaan voi varmasti käyttää kaurafraicheä (nuohan näyttää fiksuilta sanoilta), tai yosaa tai soijajugurttia (sellaista jossa ei ole sokeria). Mausteita voi lisätä oman maun mukaan. Itse käyttäisin varmaan chiliä, kurkumaa ja pippuria. Jos jättää paprikan (ketsupin ja sinapin) pois ja lisää valkosipulia saa tsatsikityylisen dipin.
Juustokastike
Tää on oma kehitelmä joka syntyi kun yritin tehdä miedontavaa kastiketta inkivääritofulle, ei tarvitse aloittaa kuten minä likaiselta pannulta jossa on juuri paistanut inkivääritofua soijakastikkeessa.0,5 rkl öljyä
2 rkl vehnäjauhoja
0,5 dl vettä
1 rkl sriracha hot chili saucea
1 dl kaurakermaa (tai kauramaitoa)
kurkumaa
soijakastiketta
3 rkl ravinto (eli olut-) hiivaa
3 rkl vegaanista majoneesia
Lämmitä öljy paistinpannulla. Sekoita jauhot veteen. Kaada seos pannulle ja suurusta. Sekoita joukkoon sriracha hot chili sauce (näemmä mulla on vuosikertakastiketta, varmaan tuoreempi tavara toimii myös, mutta kannattaa varoa ettei tee liian vahvaa). Jos kastike vaikuttaa paksulta sekoita joukkoon kaurakermaa (tai kauramaitoa). Muita mausteita kuten kurkumaa ja soijakastiketta maun mukaan. sekoita kaikki tasaiseksi tahnaksi ja sulje levy. Tujauta isosti ravintohiivaa joukkoon ja sekoita taas tasaiseksi. Maistele ja mausta. Itse tein liian vahvaa, joten lisäsin myöhemmin joukkoon majoneesia. Se maistui aluksi voimakkaasti, mutta kun juustokastike oli jääkaapissa maut tasaantuivat. Toimii levitteenä, dippinä, kastikkeena ja varmaan makaronien kanssa.
If you read this far not understanding much, here you go: Vegan nacho "cheese" bonus! Made that for friends out of oven baked potato and carrot (maybe some onion and sweetpotato too). Toimii!