Siirry pääsisältöön

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä).


Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia. Viime vuonna oli kuutta erilaista teksturoitua soijaproteiinia)

Lopussa vielä kuva "perussetistä" jonka haen usein kaupasta (tai oikeastaan kahdesta sillä tukkutorin Lidlin lähellä on Ararat Bazaar, joka hyvin täydentää Lidln valikoimaa = sieltä saa tofua). Tosin eihän mikään kauppakassi ole perussetti, mutta jos katsoo myös mitä kuivakaapeissa jo on, ymmärtää että tarvitsen täydennystä oikeastaan vain päivittäisruokatavaroissa.


Muut pavut ja herneet: Heh, samat papupastat löytyvät tämänkin vuoden kuvasta. Herneistä en ole käyttänyt mitään. Ne ovat selkeästi hätävaraa. Aikalailla on lipsunut purkkipapujen käyttöön, vaikka tiedän että kuivakaman käyttö olisi edullisempaa, mutta se keittämisen vaiva. Pienessä nyytissä on neljä pakastefalafelia. Punnitse ja säästä -pussissa kikhernejauhoja (garam).


Viljatuoteet: Olen yrittänyt lisätä täysjyväviljoja ja käyttää spelttiä riisin sijaan. Aika paljon vehnää löytyy kuitenkin edelleen ja valkoista riisiä. Quinoaa on neljä kappaletta, sitä voisi yrittää muistaa käyttääkin eikä vain hamstrata. Alhaalla keskellä olevista nuudeleista en ole ihan varma ovatko ne vegaanisia, niissä on margariinia, mutta voi olla että siinä on voiaromia. Suklaapastan sain lahjana, siitä voisi tehdä jonkinlaisen jälkiruoan, mutta samoin kuin popparit se on pyörinyt kaapissa maaliskuulta.


Makeuttajat: Kaikki steviakasvit kuolivat sitten viime kuvausten. Kuivattua steviaa on kyllä vielä, maustekaapissa, joten jäi pois tästä kuvasta samoin kuin "pöytäsokeri" joka on nimensä mukaisesti pöydllä eikä kaapissa. Joitain eri sokereita, onkohan hyytelö, hillo ja fariinisokerit samoja kuin viime vuonna? Xylitolia "hippihammastahnan" makeuttamiseen, se on ainakin samaa. Neljää eri siirappia ja neljää eri hunajaa (Liettuasta, Suomesta, Helsingistä ja Latviasta, ylhäältä lukien). Hunaja ei ole vegaanista, joten jätän sen pois tässä kuussa.


Teet: Ehkä puolet uusia ja puolet samoja kuin vuosi sitten. Huomasin myös että pari tuttua viime kuvasta oli vain unohtunut tästä: joulutee ja Jogi tee. Irtonaisia yrttejä on hankalampi käyttää kuin pussiteetä, joten ne jää helpommin lojumaan. Kesällä käytän paljon tuoretta minttua ja muita yrttejä. Niitä on edelleen kuivumassa verhotangista riippuen. Voisi pussittaa jos saisi näitä muita juotua pois.


Nyt omaan kuvaan pääsi myös pähkinät ja siemenet, niitä on pujahtanut ruokavalioon vuoden aikana aika liuta. Vasemmalla kaakao ja (vegaaniset) suklaat. Tahinia on toinen samallainen purkki jääkaapissa (avattu). Hampputuotteita on tullut ostettua pariltakin messuilta. Lidlistä tulee usein ostettua pähkinöitä ja välillä Punnitse ja Säästä:stä tai Ruohonjuresta.


Tässä sitten viimeisin täydennys. Eli yli puolet kuuluu ruokaryhmiin joita en edes kuvannut. Vasemmalla on Ararat Bazaarista ostettuja couscous aineksia oikealla Lidlistä ostettuja perusruokatarpeita. Tänä talvena on mennyt paljon taateleita, granaattiomenoita ja persimoneja.

Talven paras ruokavihje on ollut Araratin falafelit, 30 palloa alle 6€. Ne ovat todella maukkaita ja niistä saa joko helppoa pikaruokaa couscouksen kanssa tai kunnon aterian jos paistelee kasan erilaisia vihanneksia ja tekee itse hummusta (laiskana voi ostaa hummusta Lidlistä, mutta testattuani teen kyllä mielummin itse).

Tänään opin miten tuoreet taatelit erotetaan ei enää tuoreista: niissä ei ole erottunutta sokeria pinnassa. Ihanaa käydä kaupassa jossa kysytään "oletko tarkastanut taatelit?", oppii taitoja joista on hyötyä myös kun käy supermarketeissa joissa ketään ei kiinnosta missä kunnossa taatelit ovat tai oletko tarkistanut ne.

Mulla on ikkunalaudalla pahvinen kypsytyslaatikko jonka päällä on sanomalehtiä. Sisällä on omena, sipuli ja kulloinkin kypsytystä vaativat hedelmät. Se on toiminut todella hyvin, enkä ole unohtanut sinne mitään mätänemään. Laatikossa oli jo kaksi persimonia, nyt laitoin sinne kaksi lisää.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...