Lapsena söin aina yhden letun juustolla, yhden ilman päällysteitä ja loput hillon kera. Jos omaa lettupannun voi tehdä pieniä pyöreitä lettuja, ellei voi kaataa pieniä nokareita pannulle jos haluaa pieniä lettuja. Olemme tehneet isoja lettuja tällä reseptillä, silloin on hyvä käyttää ehjää paistinpannua, ja alkuun hiukka enemmän öljyä, muuten lettu voi tarttua kiinni. Jos on hyvä pannu letun pitäisi irrota sen pinnasta kun sen pinta on paistunut.
Pihdit ovat kätevä työkalu nokkosten nosteluun, tai ihan vaan kaksi lastaa. Kauramaidon sijaan voi käyttää muuta kasvimaitoa tai vettä. Vehnäjauhoista voi vaihtaa osan muihin jauhoihin, esim. speltjauhoihin. Soijajauhon voi korvata esim. soijarouheella tai härkäpapurouheella, tai käyttää pelkkiä vehnäjauhoja. Paistamiseen voi öljyn sijaan käyttää margariinia. Kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää yli jäänyttä kaurapuuroa. Nokkosten sijaan voi käyttää pinaattia, silloin lähestytään Elina Innasen reseptiä ja kannattaa tsekata alla oleva linkki. Jos taikina vaikuttaa liian hitaasti valuvalta voi siihen lisätä tilkan vettä, samoin silloin kun on kaapimassa viimeisiä rippeitä blenderin pohjalta. Blenderin sijaan voi käyttää sauvasekoitinta tai hienontaa nokkoset saksilla tai veitsellä. Moneen taipuva resepti siis, nokkosetkin voi jättää pois, ellei niitä satu olemaan.
Resepti pohjautuu Chocochili-blogin Vegaaniset pinaattiletut -ohjeeseen:
https://chocochili.net/2016/10/vegaaniset-pinaattiletut/
Tietoa nokkosesta ja sen keräämisestä Marttojen sivulla:
https://www.martat.fi/marttakoulu/sesongin-ruoka-aineet/luonnonyrtit/nokkonen/
Vegaaniset nokkosletut
2-3 annosta (6 isoa lettua)100g tuoreita nokkosia
2 dl vehnäjauhoja
½dl soijajauhoja
1 dl kaurahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl suolaa
4,5 dl kauramaitoa
2 tl rypsiöljyä + öljyä paistamiseen
puolukkahilloa tarjoiluun
Ohje
Huuhtele nokkoset ja hienonna saksilla jos varret ovat isoja. Mittaa blenderin kannuun nokkoset, kauramaito ja öljy. Lisää kuivat aineet blenderiin ja surauta kaikki taikinaksi (pulse toiminto on alkuun kätevä) Anna taikinan vetäytyä noin 15 minuuttia.Kuumenna paistinpannu ja lisää sille öljyä. Kaada taikinaa pannulle ja levitä sitä lastalla ohueksi kerrokseksi. Paista melko kuumalla pannulla kunnes pinta on hyytynyt. Käännä ja paista vielä tovi toiselta puolelta. Tarjoile puolukkahillon kanssa, tai muulla haluamallasi täytteellä.