Siirry pääsisältöön

Totaalikieltäytyjän kaiketon lamopinaatti-kesäkurpitsapiirakka

Elokuun kahdeskymmenes vietettiin tämän syksyn Ravintolapäivää, Hermannin Puutarhan konnat päätti pistää pystyyn Vankikarkurin Kasvisravintolan. Tarjoilimme piirakkapala, salaatti ja lisukkeet -annoksia huokeaan kolmen euron hintaan. Myynnissä oli myös raparperiboolia, smoothieita, kahvia, teetä, muffineja ja keksejä. Salaattia tehtiin päivän mittaan lisää suoraan puutarhasta haetuista aineksista. 



Suunnittelin leipovani ravintolaan muutaman vegaanisen piirakan, kun mietin mitä kotona on ajattelin että voisin tehdä siitä gluteenittoman. Olin vastikään kuullut uuden termin, kaiketon, jonka kotimaisten kielten keskus oli valinnut kuukauden sanaksi heinäkuussa:

"Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruokavalioista tulee automaattisesti huomioiduksi."

Ajattelin että saisin haastetta kaikettoman kasvispiirakan kehittämisestä, joten sellaisen tein: 

Totaalikieltäytyjän kaiketon lamopinaatti-kesäkurpitsapiirakka

Pohja: 
7 dl tattarijauhoa (GL)
2 dl perunajauhoa (GL)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
4 rkl rapsiöljyä
1,5 dl vettä

Täyte:
2,5 dl amaranttia 
keskikokoinen kurpitsa
150g lamopinaattia (tai muuta pinaatintapaista)
1 rkl rapsiöljyä
maustamiseen: kurkumaa, pippuria, suolaa


Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Kaada sekaan rapsiöljy. sekoita ja lisää vettä 0,5 dl kerrallaan (jaohojen kuivuudesta riippuen voit tarvita hieman enemmän tai hieman vähemmän vettä). Sekoita ainekset ja painele taikina tasaiseksi kauhalla tai käsin. Laita jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.

Keitä amarantti pussin ohjeen mukaan (huuhtele amarantti haaleassa vedessä, keitä 6dl vettä, suolaa, lisää amarantti ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Anna sen jälkeen vetäytyä noin 10 minuuttia). Huuhtele lamopinaatit ja kesäkurpitsa, laita tehosekoittimeen: revi isot lamopinaatin lehdet ja pilko kesäkurpitsa paloiksi. Lisää noin 1 dl vettä ja soseuta kasvikset. Kun amarantti on valmis sekoita soseutetut kasvikset ja rapsiöljy siihen ja mausta kurkumalla, pippurilla ja suolalla.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen (käytä mielellään kiertoilmatoimintoa, jolloin voit paistaa useita piirakoita kerralla). Jaa piirakkataikina kolmeen osaan ja painele alumiinivuokiin (käytin Rainbow piirakkavuokia, ne ovat aika matalia, jos sinulla on korkeampia vuokia voit jakaa taikinan kahteen). Nosta piirakkapohjat lämpenevään uuniin. Kun uuni on lämmennyt: Levitä täyte piirakkapohjille ja paista niitä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua (tai muualle liikuttamista), sillä jäähtyessä täyte jämäköityy. Koristele esimerkiksi rukolan lehdin ja tarjoile salaatin kanssa.   



Minun kurpitsani tuli Hermannin Puutarhasta ja lamopinaatti parvekeelta. Nyt kun on nämä kesäkurpitsatalkoot hyviä kesäkurpitsoja saa myös marketeista. Jos tietää tarkemmin kenelle on piirakkaa syttämässä siihen voi lisätä lisää aineksia joita uskaltaa. Mietin myös että osan kesäkurpitsasta ja lamopinaatista olisi voinut lisätä täytteeseen polkottuna. Nyt myöhästyin tunnilla Vankikarkurin kasvisravintolan avaamisesta, sillä täyte oli niin vetinen että piti odottaa piirakoiden jäähtymistä ennen kuin uskalsin viedä ne puutarhalle. 

Pop-up kasvisravintolamme möi kaiken sytävän loppuun, kahvia riitti vielä vähän ennen sulkemisaikaa saapuneille, mutta piirakka ja salaatti -setit möivät loppuun jo aiemmin. Sää suosi, ja sade alkoi tihkuttaa vasta kun keräilimme tavaroita kasaan. Ihmiset olivat innoissaan ei vain Vankikarkureiden herkuista ja huokeista hinnoista, vaan myös siitä että pääsi tutustumaan puutarhaan jossa ravintolan ainekset olivat kasvaneet. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...