Elokuun kahdeskymmenes vietettiin tämän syksyn Ravintolapäivää, Hermannin Puutarhan konnat päätti pistää pystyyn Vankikarkurin Kasvisravintolan. Tarjoilimme piirakkapala, salaatti ja lisukkeet -annoksia huokeaan kolmen euron hintaan. Myynnissä oli myös raparperiboolia, smoothieita, kahvia, teetä, muffineja ja keksejä. Salaattia tehtiin päivän mittaan lisää suoraan puutarhasta haetuista aineksista.

Suunnittelin leipovani ravintolaan muutaman vegaanisen piirakan, kun mietin mitä kotona on ajattelin että voisin tehdä siitä gluteenittoman. Olin vastikään kuullut uuden termin, kaiketon, jonka kotimaisten kielten keskus oli valinnut kuukauden sanaksi heinäkuussa:
"Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruokavalioista tulee automaattisesti huomioiduksi."
Ajattelin että saisin haastetta kaikettoman kasvispiirakan kehittämisestä, joten sellaisen tein:
Totaalikieltäytyjän kaiketon lamopinaatti-kesäkurpitsapiirakka
Pohja:
7 dl tattarijauhoa (GL)
2 dl perunajauhoa (GL)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
4 rkl rapsiöljyä
1,5 dl vettä
Täyte:
2,5 dl amaranttia
keskikokoinen kurpitsa
150g lamopinaattia (tai muuta pinaatintapaista)
1 rkl rapsiöljyä
maustamiseen: kurkumaa, pippuria, suolaa
Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Kaada sekaan rapsiöljy. sekoita ja lisää vettä 0,5 dl kerrallaan (jaohojen kuivuudesta riippuen voit tarvita hieman enemmän tai hieman vähemmän vettä). Sekoita ainekset ja painele taikina tasaiseksi kauhalla tai käsin. Laita jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.
Keitä amarantti pussin ohjeen mukaan (huuhtele amarantti haaleassa vedessä, keitä 6dl vettä, suolaa, lisää amarantti ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Anna sen jälkeen vetäytyä noin 10 minuuttia). Huuhtele lamopinaatit ja kesäkurpitsa, laita tehosekoittimeen: revi isot lamopinaatin lehdet ja pilko kesäkurpitsa paloiksi. Lisää noin 1 dl vettä ja soseuta kasvikset. Kun amarantti on valmis sekoita soseutetut kasvikset ja rapsiöljy siihen ja mausta kurkumalla, pippurilla ja suolalla.
Esilämmitä uuni 200 asteeseen (käytä mielellään kiertoilmatoimintoa, jolloin voit paistaa useita piirakoita kerralla). Jaa piirakkataikina kolmeen osaan ja painele alumiinivuokiin (käytin Rainbow piirakkavuokia, ne ovat aika matalia, jos sinulla on korkeampia vuokia voit jakaa taikinan kahteen). Nosta piirakkapohjat lämpenevään uuniin. Kun uuni on lämmennyt: Levitä täyte piirakkapohjille ja paista niitä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua (tai muualle liikuttamista), sillä jäähtyessä täyte jämäköityy. Koristele esimerkiksi rukolan lehdin ja tarjoile salaatin kanssa.
Minun kurpitsani tuli Hermannin Puutarhasta ja lamopinaatti parvekeelta. Nyt kun on nämä kesäkurpitsatalkoot hyviä kesäkurpitsoja saa myös marketeista. Jos tietää tarkemmin kenelle on piirakkaa syttämässä siihen voi lisätä lisää aineksia joita uskaltaa. Mietin myös että osan kesäkurpitsasta ja lamopinaatista olisi voinut lisätä täytteeseen polkottuna. Nyt myöhästyin tunnilla Vankikarkurin kasvisravintolan avaamisesta, sillä täyte oli niin vetinen että piti odottaa piirakoiden jäähtymistä ennen kuin uskalsin viedä ne puutarhalle.
Pop-up kasvisravintolamme möi kaiken sytävän loppuun, kahvia riitti vielä vähän ennen sulkemisaikaa saapuneille, mutta piirakka ja salaatti -setit möivät loppuun jo aiemmin. Sää suosi, ja sade alkoi tihkuttaa vasta kun keräilimme tavaroita kasaan. Ihmiset olivat innoissaan ei vain Vankikarkureiden herkuista ja huokeista hinnoista, vaan myös siitä että pääsi tutustumaan puutarhaan jossa ravintolan ainekset olivat kasvaneet.