Siirry pääsisältöön

Totaalikieltäytyjän kaiketon lamopinaatti-kesäkurpitsapiirakka

Elokuun kahdeskymmenes vietettiin tämän syksyn Ravintolapäivää, Hermannin Puutarhan konnat päätti pistää pystyyn Vankikarkurin Kasvisravintolan. Tarjoilimme piirakkapala, salaatti ja lisukkeet -annoksia huokeaan kolmen euron hintaan. Myynnissä oli myös raparperiboolia, smoothieita, kahvia, teetä, muffineja ja keksejä. Salaattia tehtiin päivän mittaan lisää suoraan puutarhasta haetuista aineksista. 



Suunnittelin leipovani ravintolaan muutaman vegaanisen piirakan, kun mietin mitä kotona on ajattelin että voisin tehdä siitä gluteenittoman. Olin vastikään kuullut uuden termin, kaiketon, jonka kotimaisten kielten keskus oli valinnut kuukauden sanaksi heinäkuussa:

"Kaiketon ruoka on tavallisesti ainakin maidotonta, gluteenitonta, munatonta ja soijatonta. Kun leipoo täytekakun, mustikkapiirakan tai muun herkun kaikettomalla reseptillä, suuri osa ruoka-aineallergioista ja välttämisruokavalioista tulee automaattisesti huomioiduksi."

Ajattelin että saisin haastetta kaikettoman kasvispiirakan kehittämisestä, joten sellaisen tein: 

Totaalikieltäytyjän kaiketon lamopinaatti-kesäkurpitsapiirakka

Pohja: 
7 dl tattarijauhoa (GL)
2 dl perunajauhoa (GL)
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
4 rkl rapsiöljyä
1,5 dl vettä

Täyte:
2,5 dl amaranttia 
keskikokoinen kurpitsa
150g lamopinaattia (tai muuta pinaatintapaista)
1 rkl rapsiöljyä
maustamiseen: kurkumaa, pippuria, suolaa


Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola keskenään kulhossa. Kaada sekaan rapsiöljy. sekoita ja lisää vettä 0,5 dl kerrallaan (jaohojen kuivuudesta riippuen voit tarvita hieman enemmän tai hieman vähemmän vettä). Sekoita ainekset ja painele taikina tasaiseksi kauhalla tai käsin. Laita jääkaappiin vetäytymään hetkeksi.

Keitä amarantti pussin ohjeen mukaan (huuhtele amarantti haaleassa vedessä, keitä 6dl vettä, suolaa, lisää amarantti ja keitä miedolla lämmöllä noin 30 minuuttia. Anna sen jälkeen vetäytyä noin 10 minuuttia). Huuhtele lamopinaatit ja kesäkurpitsa, laita tehosekoittimeen: revi isot lamopinaatin lehdet ja pilko kesäkurpitsa paloiksi. Lisää noin 1 dl vettä ja soseuta kasvikset. Kun amarantti on valmis sekoita soseutetut kasvikset ja rapsiöljy siihen ja mausta kurkumalla, pippurilla ja suolalla.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen (käytä mielellään kiertoilmatoimintoa, jolloin voit paistaa useita piirakoita kerralla). Jaa piirakkataikina kolmeen osaan ja painele alumiinivuokiin (käytin Rainbow piirakkavuokia, ne ovat aika matalia, jos sinulla on korkeampia vuokia voit jakaa taikinan kahteen). Nosta piirakkapohjat lämpenevään uuniin. Kun uuni on lämmennyt: Levitä täyte piirakkapohjille ja paista niitä noin 20 minuuttia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua (tai muualle liikuttamista), sillä jäähtyessä täyte jämäköityy. Koristele esimerkiksi rukolan lehdin ja tarjoile salaatin kanssa.   



Minun kurpitsani tuli Hermannin Puutarhasta ja lamopinaatti parvekeelta. Nyt kun on nämä kesäkurpitsatalkoot hyviä kesäkurpitsoja saa myös marketeista. Jos tietää tarkemmin kenelle on piirakkaa syttämässä siihen voi lisätä lisää aineksia joita uskaltaa. Mietin myös että osan kesäkurpitsasta ja lamopinaatista olisi voinut lisätä täytteeseen polkottuna. Nyt myöhästyin tunnilla Vankikarkurin kasvisravintolan avaamisesta, sillä täyte oli niin vetinen että piti odottaa piirakoiden jäähtymistä ennen kuin uskalsin viedä ne puutarhalle. 

Pop-up kasvisravintolamme möi kaiken sytävän loppuun, kahvia riitti vielä vähän ennen sulkemisaikaa saapuneille, mutta piirakka ja salaatti -setit möivät loppuun jo aiemmin. Sää suosi, ja sade alkoi tihkuttaa vasta kun keräilimme tavaroita kasaan. Ihmiset olivat innoissaan ei vain Vankikarkureiden herkuista ja huokeista hinnoista, vaan myös siitä että pääsi tutustumaan puutarhaan jossa ravintolan ainekset olivat kasvaneet. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.