Siirry pääsisältöön

Lipstikkakeitto

Lipstikkakeittoa persiljalla ja Next level kasvis jauhis-riisi pasteijat

Kesäisten päivien jälkeen sää vaihtui tänään harmaaksi ja sateiseksi. Jo aamulla kurkku oli karhea ja peruin kaikki (fyysiset) menot. Illalla päätin toteuttaa jo jonkin aikaa mielessä olevan ruoan: lipstikkakeiton, sillä lusikoitava ja lämmin ruoka tuntui hyvältä idealta.

Ensimmäinen resepti jonka löysin käytti tuorejuustoa ja kuohukermaa. Mietin että sen voisi korvata perunalla ja kaurakermalla. Lisäsin hakuun sanan vegaani, ja löytyi resepti jossa oli vegaaninenkin versio esiteltynä. Siinä käytettiin juuri perunaa ja kaurakermaa. Koska meillä oli kaurakerma loppu ja kumppani on aina huolissaan keittojen proteiinipitoisuudesta käytettiin kaurakerman sijaan kauramaitoa ja sen lisäksi hernerouhetta ja silkentofua.

Seuraava resepti perustuu tähän Mysi Lahtisen lipstikkakeiton reseptiin jonka Kimmo Ollila esitteli Kulinaari-blogissaan kesällä 2017 (https://www.kulinaari.com/2017/06/herkullinen-lipstikkakeitto-mysi.html).

Ainekset (neljälle, tai alkukeitoksi useammalla)

1,5 sipuli pilkottuna (tai isoin joka löytyy kotoa)
1,5 dl silputtua lipstikkaa
1 varsisellerin varsi pilkottuna
6 cm pala kesäkurpitsaa pilkottuna
6 keskikokoista perunaa pieneksi pilkottuna

1,3l kiehautettua vettä
2 dl kauramaitoa
1 kasvusliemikuutio

Hiven sokeria
Tömäys valkopippuria

1dl hernerouhetta
200g silkentofua

Ripaus suolaa
Öljyä kuullottamiseen

Pilko vihannekset listatussa järjestyksessä. Jos kokkeja on kaksi toinen voi aloittaa keittämällä 1,5l vettä vedenkeittimessä, lämmittämällä öljyä kattilassa ja aloittaa vihannesten kuullottamisen kun sipuli on pilkottu. Yksin voi yrittää hoitaa pilkkominen ja kuullottaminen samaan aikaan tai pilkkoa ensin ja sitten paistaa.

Kuullota sipulit huolellisesti ruskistamatta. Lisää hienonnettu lipstikka jatkaen kuullottamista hetki. Sitten selleri ja kesäkurpitsa, kuullota niitäkin. Lopuksi perunakuutiot ja viimeiset kuullotukset. Lisää hiven sokeria ja mausta valkopippurilla (jos vihannekset ovat tarttua kattilan pohjaan lisää vähän öljyä tai keitettyä vettä). Lisää hernerouhe ja kasvisliemikuutio, kaada päälle kuuma vesi ja kauramaito (jos käytät kauramaidon sijaan kaurakermaa voit lisätä siitä puolet tässä vaiheessa). Anna kypsyä miedolla lämmöllä kiehuen vajaa tunti (jos ei jaksa odottaa voit keittää vähän kovemmalla ja sekoitella välillä). Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää tässä vaiheessa silkentofu. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon loput kaurakermastakerma (jos käytit sitä) ja kuumenna. Tarjoile välittömästi. Pinnalle voi laittaa persiljaa koristeeksi.

Jos on tekemässä alkukeittoa voi jättää protskut pois.
Silkentofun sijaan voi soseuttaa erillisessä astiassa maustamatonta tofua ja pienen määrän vettä. Silkentofunkin olisi voinut soseuttaa erillään ensin, sai blendata keittoa kunnolla että sai sen sileäksi.
Blendaamisen loppuvaiheella voi nostella sauvasekoitinta jotta saa ilmavuutta keittoon.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...