Siirry pääsisältöön

Lipstikkakeitto

Lipstikkakeittoa persiljalla ja Next level kasvis jauhis-riisi pasteijat

Kesäisten päivien jälkeen sää vaihtui tänään harmaaksi ja sateiseksi. Jo aamulla kurkku oli karhea ja peruin kaikki (fyysiset) menot. Illalla päätin toteuttaa jo jonkin aikaa mielessä olevan ruoan: lipstikkakeiton, sillä lusikoitava ja lämmin ruoka tuntui hyvältä idealta.

Ensimmäinen resepti jonka löysin käytti tuorejuustoa ja kuohukermaa. Mietin että sen voisi korvata perunalla ja kaurakermalla. Lisäsin hakuun sanan vegaani, ja löytyi resepti jossa oli vegaaninenkin versio esiteltynä. Siinä käytettiin juuri perunaa ja kaurakermaa. Koska meillä oli kaurakerma loppu ja kumppani on aina huolissaan keittojen proteiinipitoisuudesta käytettiin kaurakerman sijaan kauramaitoa ja sen lisäksi hernerouhetta ja silkentofua.

Seuraava resepti perustuu tähän Mysi Lahtisen lipstikkakeiton reseptiin jonka Kimmo Ollila esitteli Kulinaari-blogissaan kesällä 2017 (https://www.kulinaari.com/2017/06/herkullinen-lipstikkakeitto-mysi.html).

Ainekset (neljälle, tai alkukeitoksi useammalla)

1,5 sipuli pilkottuna (tai isoin joka löytyy kotoa)
1,5 dl silputtua lipstikkaa
1 varsisellerin varsi pilkottuna
6 cm pala kesäkurpitsaa pilkottuna
6 keskikokoista perunaa pieneksi pilkottuna

1,3l kiehautettua vettä
2 dl kauramaitoa
1 kasvusliemikuutio

Hiven sokeria
Tömäys valkopippuria

1dl hernerouhetta
200g silkentofua

Ripaus suolaa
Öljyä kuullottamiseen

Pilko vihannekset listatussa järjestyksessä. Jos kokkeja on kaksi toinen voi aloittaa keittämällä 1,5l vettä vedenkeittimessä, lämmittämällä öljyä kattilassa ja aloittaa vihannesten kuullottamisen kun sipuli on pilkottu. Yksin voi yrittää hoitaa pilkkominen ja kuullottaminen samaan aikaan tai pilkkoa ensin ja sitten paistaa.

Kuullota sipulit huolellisesti ruskistamatta. Lisää hienonnettu lipstikka jatkaen kuullottamista hetki. Sitten selleri ja kesäkurpitsa, kuullota niitäkin. Lopuksi perunakuutiot ja viimeiset kuullotukset. Lisää hiven sokeria ja mausta valkopippurilla (jos vihannekset ovat tarttua kattilan pohjaan lisää vähän öljyä tai keitettyä vettä). Lisää hernerouhe ja kasvisliemikuutio, kaada päälle kuuma vesi ja kauramaito (jos käytät kauramaidon sijaan kaurakermaa voit lisätä siitä puolet tässä vaiheessa). Anna kypsyä miedolla lämmöllä kiehuen vajaa tunti (jos ei jaksa odottaa voit keittää vähän kovemmalla ja sekoitella välillä). Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää tässä vaiheessa silkentofu. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon loput kaurakermastakerma (jos käytit sitä) ja kuumenna. Tarjoile välittömästi. Pinnalle voi laittaa persiljaa koristeeksi.

Jos on tekemässä alkukeittoa voi jättää protskut pois.
Silkentofun sijaan voi soseuttaa erillisessä astiassa maustamatonta tofua ja pienen määrän vettä. Silkentofunkin olisi voinut soseuttaa erillään ensin, sai blendata keittoa kunnolla että sai sen sileäksi.
Blendaamisen loppuvaiheella voi nostella sauvasekoitinta jotta saa ilmavuutta keittoon.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.