Lipstikkakeittoa persiljalla ja Next level kasvis jauhis-riisi pasteijat |
Kesäisten päivien jälkeen sää vaihtui tänään harmaaksi ja sateiseksi. Jo aamulla kurkku oli karhea ja peruin kaikki (fyysiset) menot. Illalla päätin toteuttaa jo jonkin aikaa mielessä olevan ruoan: lipstikkakeiton, sillä lusikoitava ja lämmin ruoka tuntui hyvältä idealta.
Ensimmäinen resepti jonka löysin käytti tuorejuustoa ja kuohukermaa. Mietin että sen voisi korvata perunalla ja kaurakermalla. Lisäsin hakuun sanan vegaani, ja löytyi resepti jossa oli vegaaninenkin versio esiteltynä. Siinä käytettiin juuri perunaa ja kaurakermaa. Koska meillä oli kaurakerma loppu ja kumppani on aina huolissaan keittojen proteiinipitoisuudesta käytettiin kaurakerman sijaan kauramaitoa ja sen lisäksi hernerouhetta ja silkentofua.
Seuraava resepti perustuu tähän Mysi Lahtisen lipstikkakeiton reseptiin jonka Kimmo Ollila esitteli Kulinaari-blogissaan kesällä 2017 (https://www.kulinaari.com/2017/06/herkullinen-lipstikkakeitto-mysi.html).
Ainekset (neljälle, tai alkukeitoksi useammalla)
1,5 sipuli pilkottuna (tai isoin joka löytyy kotoa)
1,5 dl silputtua lipstikkaa
1 varsisellerin varsi pilkottuna
6 cm pala kesäkurpitsaa pilkottuna
6 keskikokoista perunaa pieneksi pilkottuna
1,3l kiehautettua vettä
2 dl kauramaitoa
1 kasvusliemikuutio
Hiven sokeria
Tömäys valkopippuria
1dl hernerouhetta
200g silkentofua
Ripaus suolaa
Öljyä kuullottamiseen
Pilko vihannekset listatussa järjestyksessä. Jos kokkeja on kaksi toinen voi aloittaa keittämällä 1,5l vettä vedenkeittimessä, lämmittämällä öljyä kattilassa ja aloittaa vihannesten kuullottamisen kun sipuli on pilkottu. Yksin voi yrittää hoitaa pilkkominen ja kuullottaminen samaan aikaan tai pilkkoa ensin ja sitten paistaa.
Kuullota sipulit huolellisesti ruskistamatta. Lisää hienonnettu lipstikka jatkaen kuullottamista hetki. Sitten selleri ja kesäkurpitsa, kuullota niitäkin. Lopuksi perunakuutiot ja viimeiset kuullotukset. Lisää hiven sokeria ja mausta valkopippurilla (jos vihannekset ovat tarttua kattilan pohjaan lisää vähän öljyä tai keitettyä vettä). Lisää hernerouhe ja kasvisliemikuutio, kaada päälle kuuma vesi ja kauramaito (jos käytät kauramaidon sijaan kaurakermaa voit lisätä siitä puolet tässä vaiheessa). Anna kypsyä miedolla lämmöllä kiehuen vajaa tunti (jos ei jaksa odottaa voit keittää vähän kovemmalla ja sekoitella välillä). Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää tässä vaiheessa silkentofu. Maista keittoa ja lisää tarvittaessa suolaa. Sekoita joukkoon loput kaurakermastakerma (jos käytit sitä) ja kuumenna. Tarjoile välittömästi. Pinnalle voi laittaa persiljaa koristeeksi.
Jos on tekemässä alkukeittoa voi jättää protskut pois.
Silkentofun sijaan voi soseuttaa erillisessä astiassa maustamatonta tofua ja pienen määrän vettä. Silkentofunkin olisi voinut soseuttaa erillään ensin, sai blendata keittoa kunnolla että sai sen sileäksi.
Blendaamisen loppuvaiheella voi nostella sauvasekoitinta jotta saa ilmavuutta keittoon.