Siirry pääsisältöön

Punavihreät kuplat kannabisperunamuusilla, punavihreää salaattia, nokkospestoa ja luomuketsuppia

 
Kuplakeskustelun käydessä kiivaimmillaan törmäsin ruokaohjeeseen puna-vihreistä kuplista. Kritiikkini reseptiä kohtaan oli että se sisälsi niin lihaa kuin kananmunia! Minusta ei myöskään ole kosher sekoittaa tofua ja jauhelihaa. Jostain syystä hyväksyn paremmin että jauhelihaa jatketaan soijarouheella ja noin ylipäätään lihaa pitäisi syödä vähemmän. Mikseivät punavihreät kuplat ole vegaanisia? Miten niistä voisi tehdä vegaanisen version? Ja mitä punavihreitä lisäkkeitä niiden kanssa voisi tarjota? Eilisestä jäi yli nokkos-parsakaali-kukkakaali keittoa, joten ajattelin että on oiva aika testata puna-vihreiden kuplien veganisointia.

Taustatietoa aineksista:

Nokkonen on trendikkään cityvihreän kevään ykkösruoka. Tämä ilmainen ja ravinteikas villivihannes on myös köyhien opiskelijoiden makuun, kunhan siihen makuun tottuu. Mutta ainakin se on ilmaista. Muista suojata kädet poimiessasi, muuten voit polttaa näpit.
Dyykkaavat kaverit ovat käteviä, sillä he saattavat jättää osan saaliistaan haltuusi, etenkin jos se sisältää paljon leipää tai vihanneksia joita he eivät osaa käsitellä. Näin sain haltuuni parhaat päivänsä nähneen parsakaalin ja kukkakaalin. Varattoman ja seikkailullisen citypunaisen yllätyksellinen ruoanlähde. Jos ei itse viitsi lähteä dyykkaamaan, voi tutustua dyykkareihin jotka jakaa saaliistaan.

Tumma ja vaalea soijarouhe antavat kasvisruoalle vaihtelua. Tumma soijarouhe on värjätty sokerikulöörillä, joten tummassa soijarouheessa on yleensä hieman enemmän energiaa/sokeria. Saksassa myydään vain vaaleaa soijarouhetta, joten sinne matkustaessa on ollut tapana viedä suomalaisille ystäville tummaa soijarouhetta, jonka ansiosta sitä on yleensä kiloittain kaverien keittiössä. Tumma soijarouhe on erittäin toimiva kasvis vaihtoehto jauhelihalle kun sen maustaa ja paistaa hyvin. Käyttövalmiina soijarouhetta myydään eineksenä ja pakasteena, mutta kuivakama on edullisempaa ja säilyy eineksiä paremmin.

Suomalainen ja ruotsalainen luomu-kasvisliemijauhe ovat tuoneet vaihtelua tämän kevään kokkailuihin. Vaikka ainesosat ovat pitkälti samat maut ovat eri, ja silloin voi aina kokatessa miettiä haluaako että ruoka maistuu suomalaiselta tai ruotsalaiselta.

Saframi jota käytin on todella vanhaa, edellisen kämppiksen maustekaappiin jättämää, eikä maistu miltään. Lisäsin sitä taikinaan värin vuoksi, ja se kuului "kaikkiin punaisiin mausteisiin" jotka vedin esiin maustekaapista.

Kannabis-perunamuusin idean adoptoin Tallinnan Vegan Restoran V:stä, ja ajattelin että se sopisi lisukkeeksi yhdistäessään uutta ja vanhaa, perunaa joka jo kauan on ollut pienituloistan perusruokaa, niin arkista ettei sitä moni kaupunkilainen enää päivittäin syö, ja hamppua joka kuuluu joidenkin viher-ituhippien arkeen, mutta on outo aines huumehistoriansa takia.

Ideoita variaatioihin:

Periaatteessa voi kaivaa jää- ja kuivakaapista (+ pakastimesta) esille kaiken punaisen ja kaiken vihreän; käyttää neutraalinvärisiä aineksia kuten korppujauot, kaurahiutaleet, soijajauho, vehnäjauho tai perunajauho näiden yhteen sitomiseen; käydä läpi maustekaappi sekoittaa kaikkia punaisia mausteita punaiseen ja vihreitä mausteita vihreään osaan taikinasta. Sekoittaa ainekset, maustaa ja paistaa uunissa. No, ehkä tämä on suunnilleen mitä tein. Tässä seuraa ainekset jota käytin ja suurpiirteiset määrät. Annos näyttää riittävän kahdelle.

Puna-vihreät kuplat:

Vihreä:
1,5 dl nokkos-parsakaali-kukkakaali keittoa (keitä parsakaalin ja kukkakaalin palat, lisää luomukasvisliemijauhetta (ruotsalaista), lisää valmiiksi ryöpätyt nokkoset, soseuta, sekoita joukkoon soijamaitoa (tai soija tai kaurakermaa) mausta pippurilla ja suolalla).
½ dl luomukaurahiutaleita
2 rkl vaaleata soijarouhetta
1 rkl soijajauhoja
1 rkl tuoretta luomu-persiljasilppua
1 tl suolaa
valkopippuria

Sekoita kaurahiutaleet keittoon. Lisää soijarouhe, soijajauhot ja mausteet. Anna vetäytyä kun valmistat punaisen taikinan.

Punainen:
½ dl tummaa soijarouhetta
0,75 dl vettä
1 tl luomu kasvisliemijauhetta (Suomalaista)
1 porkkana (tai punajuuri jos sellainen löytyy)
1 tomaatti (tai tomaattimurskaa, -pyreetä, -sosetta...)
1 valkosipulin kynsi
2 siivua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
½ rkl korppujauhoja
1 rkl luomukaurahiutaleita
1 tl punaista currytahnaa
2 rkl itse tehtyä ketsuppia
pala kuivaa chiliä silputtuna
cayannepippuria
paprikajauhetta
Garam Masalaa
safrania
kurkumaa
suolaa
mustapippuria

Keitä vettä, mittaa 0,75 dl soijarouheen päälle kulhoon. Anna vetäytyä. Kuori porkkana ja valkosipulin kynsi. Pilko porkkana ja tomaatti silppuriin sopiviksi paloiksi. Silppua porkkana ja valkosipulinkynsi. Lisää tomaatti ja aurinkokuivatut tomaatit jatka silppuamista tahnamaiseksi. Sekoita tahna, korppujauhot ja kaurahiutaleet soijarouheeseen. Lisää mausteet ja sekoita. Anna vetäytyä sen aikaa kuin uuni lämpenee (jos uunisi on hidas käynnistä se jo aiemmin).

Yhdistä nokareita vihreästä ja punaisesta taikinasta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit käyttää apuna ruokalusikoita ja/tai käsiä. Kun värit alkavat sekoittua pese kädet.
Paista 175*C uunissa n.20-30min. Kunnes kuplat pysyvät kasassa/ovat hieman ruskistuneet.  
Tarjoile Kannabis-perunamuusin ja puna-vihreän salaatin sekä punaisen ja vihreän kastikkeen kanssa. Annos riittää kahdelle, jos asut yksin voit syödä puolet lounaaksi seuraavana päivänä.
Ennen uunia
Uunin jälkeen

Kannabis-perunamuusi:

10 perunaa (osa aika pieniä, 8 riittää jos kaikki ovat isoja)
1 rkl hampunsiemeniä
suolaa
Kuori perunat ja keitä suolatussa vedessä. Murskaa hampunsiemenet hakkeroijalla. Kaada perunoista vesi talteen. Muusaa muusikolla. Lisää hampunsiemenet ja keitinlientä kunnes saat haluamasi koostumuksen. Voit myös lisätä haluamaasi kasvi-maitoa tai kasvi-kermaa ja lisää suolaa tai muita mausteita.

Punavihreä salaatti:

Jääsalaatin lehti
lehtikaalin lehti
tomaatti
Revi lehdet silpuksi. Pilko tomaatti haluamallasi tavalla. Sekoita.

Kastikkeet:

Nokkospesto:
Ryöpättyjä nokkosia
auringonkukansiemeniä
valkosipulia
oliiviöljyä (mielellään hyvää ja kylmäpuristettua)
suolaa

Silppua auringonkukansiemenet, lisää valkosipuli ja jatka. Hienonna nokkoset, sekoita joukkoon. Lisää oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ketsuppi:
luomu-tomaattimurskaa
punaviinietikkaa
sokeria (suhteellisen paljon, mielelään reilun kaupan luomu jne.)
suolaa
pippuria

Tee tomaattimurskasta mehua blenderillä, sekoita joukkoon muut ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.