Siirry pääsisältöön

Punavihreät kuplat kannabisperunamuusilla, punavihreää salaattia, nokkospestoa ja luomuketsuppia

 
Kuplakeskustelun käydessä kiivaimmillaan törmäsin ruokaohjeeseen puna-vihreistä kuplista. Kritiikkini reseptiä kohtaan oli että se sisälsi niin lihaa kuin kananmunia! Minusta ei myöskään ole kosher sekoittaa tofua ja jauhelihaa. Jostain syystä hyväksyn paremmin että jauhelihaa jatketaan soijarouheella ja noin ylipäätään lihaa pitäisi syödä vähemmän. Mikseivät punavihreät kuplat ole vegaanisia? Miten niistä voisi tehdä vegaanisen version? Ja mitä punavihreitä lisäkkeitä niiden kanssa voisi tarjota? Eilisestä jäi yli nokkos-parsakaali-kukkakaali keittoa, joten ajattelin että on oiva aika testata puna-vihreiden kuplien veganisointia.

Taustatietoa aineksista:

Nokkonen on trendikkään cityvihreän kevään ykkösruoka. Tämä ilmainen ja ravinteikas villivihannes on myös köyhien opiskelijoiden makuun, kunhan siihen makuun tottuu. Mutta ainakin se on ilmaista. Muista suojata kädet poimiessasi, muuten voit polttaa näpit.
Dyykkaavat kaverit ovat käteviä, sillä he saattavat jättää osan saaliistaan haltuusi, etenkin jos se sisältää paljon leipää tai vihanneksia joita he eivät osaa käsitellä. Näin sain haltuuni parhaat päivänsä nähneen parsakaalin ja kukkakaalin. Varattoman ja seikkailullisen citypunaisen yllätyksellinen ruoanlähde. Jos ei itse viitsi lähteä dyykkaamaan, voi tutustua dyykkareihin jotka jakaa saaliistaan.

Tumma ja vaalea soijarouhe antavat kasvisruoalle vaihtelua. Tumma soijarouhe on värjätty sokerikulöörillä, joten tummassa soijarouheessa on yleensä hieman enemmän energiaa/sokeria. Saksassa myydään vain vaaleaa soijarouhetta, joten sinne matkustaessa on ollut tapana viedä suomalaisille ystäville tummaa soijarouhetta, jonka ansiosta sitä on yleensä kiloittain kaverien keittiössä. Tumma soijarouhe on erittäin toimiva kasvis vaihtoehto jauhelihalle kun sen maustaa ja paistaa hyvin. Käyttövalmiina soijarouhetta myydään eineksenä ja pakasteena, mutta kuivakama on edullisempaa ja säilyy eineksiä paremmin.

Suomalainen ja ruotsalainen luomu-kasvisliemijauhe ovat tuoneet vaihtelua tämän kevään kokkailuihin. Vaikka ainesosat ovat pitkälti samat maut ovat eri, ja silloin voi aina kokatessa miettiä haluaako että ruoka maistuu suomalaiselta tai ruotsalaiselta.

Saframi jota käytin on todella vanhaa, edellisen kämppiksen maustekaappiin jättämää, eikä maistu miltään. Lisäsin sitä taikinaan värin vuoksi, ja se kuului "kaikkiin punaisiin mausteisiin" jotka vedin esiin maustekaapista.

Kannabis-perunamuusin idean adoptoin Tallinnan Vegan Restoran V:stä, ja ajattelin että se sopisi lisukkeeksi yhdistäessään uutta ja vanhaa, perunaa joka jo kauan on ollut pienituloistan perusruokaa, niin arkista ettei sitä moni kaupunkilainen enää päivittäin syö, ja hamppua joka kuuluu joidenkin viher-ituhippien arkeen, mutta on outo aines huumehistoriansa takia.

Ideoita variaatioihin:

Periaatteessa voi kaivaa jää- ja kuivakaapista (+ pakastimesta) esille kaiken punaisen ja kaiken vihreän; käyttää neutraalinvärisiä aineksia kuten korppujauot, kaurahiutaleet, soijajauho, vehnäjauho tai perunajauho näiden yhteen sitomiseen; käydä läpi maustekaappi sekoittaa kaikkia punaisia mausteita punaiseen ja vihreitä mausteita vihreään osaan taikinasta. Sekoittaa ainekset, maustaa ja paistaa uunissa. No, ehkä tämä on suunnilleen mitä tein. Tässä seuraa ainekset jota käytin ja suurpiirteiset määrät. Annos näyttää riittävän kahdelle.

Puna-vihreät kuplat:

Vihreä:
1,5 dl nokkos-parsakaali-kukkakaali keittoa (keitä parsakaalin ja kukkakaalin palat, lisää luomukasvisliemijauhetta (ruotsalaista), lisää valmiiksi ryöpätyt nokkoset, soseuta, sekoita joukkoon soijamaitoa (tai soija tai kaurakermaa) mausta pippurilla ja suolalla).
½ dl luomukaurahiutaleita
2 rkl vaaleata soijarouhetta
1 rkl soijajauhoja
1 rkl tuoretta luomu-persiljasilppua
1 tl suolaa
valkopippuria

Sekoita kaurahiutaleet keittoon. Lisää soijarouhe, soijajauhot ja mausteet. Anna vetäytyä kun valmistat punaisen taikinan.

Punainen:
½ dl tummaa soijarouhetta
0,75 dl vettä
1 tl luomu kasvisliemijauhetta (Suomalaista)
1 porkkana (tai punajuuri jos sellainen löytyy)
1 tomaatti (tai tomaattimurskaa, -pyreetä, -sosetta...)
1 valkosipulin kynsi
2 siivua aurinkokuivattua tomaattia öljyssä
½ rkl korppujauhoja
1 rkl luomukaurahiutaleita
1 tl punaista currytahnaa
2 rkl itse tehtyä ketsuppia
pala kuivaa chiliä silputtuna
cayannepippuria
paprikajauhetta
Garam Masalaa
safrania
kurkumaa
suolaa
mustapippuria

Keitä vettä, mittaa 0,75 dl soijarouheen päälle kulhoon. Anna vetäytyä. Kuori porkkana ja valkosipulin kynsi. Pilko porkkana ja tomaatti silppuriin sopiviksi paloiksi. Silppua porkkana ja valkosipulinkynsi. Lisää tomaatti ja aurinkokuivatut tomaatit jatka silppuamista tahnamaiseksi. Sekoita tahna, korppujauhot ja kaurahiutaleet soijarouheeseen. Lisää mausteet ja sekoita. Anna vetäytyä sen aikaa kuin uuni lämpenee (jos uunisi on hidas käynnistä se jo aiemmin).

Yhdistä nokareita vihreästä ja punaisesta taikinasta leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Voit käyttää apuna ruokalusikoita ja/tai käsiä. Kun värit alkavat sekoittua pese kädet.
Paista 175*C uunissa n.20-30min. Kunnes kuplat pysyvät kasassa/ovat hieman ruskistuneet.  
Tarjoile Kannabis-perunamuusin ja puna-vihreän salaatin sekä punaisen ja vihreän kastikkeen kanssa. Annos riittää kahdelle, jos asut yksin voit syödä puolet lounaaksi seuraavana päivänä.
Ennen uunia
Uunin jälkeen

Kannabis-perunamuusi:

10 perunaa (osa aika pieniä, 8 riittää jos kaikki ovat isoja)
1 rkl hampunsiemeniä
suolaa
Kuori perunat ja keitä suolatussa vedessä. Murskaa hampunsiemenet hakkeroijalla. Kaada perunoista vesi talteen. Muusaa muusikolla. Lisää hampunsiemenet ja keitinlientä kunnes saat haluamasi koostumuksen. Voit myös lisätä haluamaasi kasvi-maitoa tai kasvi-kermaa ja lisää suolaa tai muita mausteita.

Punavihreä salaatti:

Jääsalaatin lehti
lehtikaalin lehti
tomaatti
Revi lehdet silpuksi. Pilko tomaatti haluamallasi tavalla. Sekoita.

Kastikkeet:

Nokkospesto:
Ryöpättyjä nokkosia
auringonkukansiemeniä
valkosipulia
oliiviöljyä (mielellään hyvää ja kylmäpuristettua)
suolaa

Silppua auringonkukansiemenet, lisää valkosipuli ja jatka. Hienonna nokkoset, sekoita joukkoon. Lisää oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.

Ketsuppi:
luomu-tomaattimurskaa
punaviinietikkaa
sokeria (suhteellisen paljon, mielelään reilun kaupan luomu jne.)
suolaa
pippuria

Tee tomaattimurskasta mehua blenderillä, sekoita joukkoon muut ainekset, anna tekeytyä jääkaapissa.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...