Siirry pääsisältöön

Lusikallinen köyhyyttä - viiden päivän köyhäilyhaaste

Tästä on kehkeytymässä kunnon ruokahaaste vuosi. Heti alkuun varoitan että nyt hairahdetaan sekasyöntiin, sillä haasteena tällä kertaa oli pärjätä viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla ja silloin valitaan hinnan perusteella, eikä kaura/soijakerma pärjää hinnassa ruokakermalle, mutta lihaa tuolla rahalla ei kylläkään saa, sitä tuli kuitenkin syötyä yksillä synttäreillä. Samalla oli päällä koko kuun kestävä Hortoiluhaaste, mutta se oikeastaan tuki tätä tavoitetta hyvin.

Sain kutsun Facebookissa Lusikallinen köyhyyttä -ryhmään jossa ideana on haastaa itsensä käyttämään viidessä päivässä vain 7,50€ ruokaan. Halutessaan voi lahjoittaa säästyneet ruokarahat niitä tarvitseville.

Tiistai 19.4:


Huomenna lähtee, lounasmakaronilaatikko on uunissa ja syön pois jämiä jääkaapista. Tässä 7,50€ ostokseni (ehkä sähläsin laskuissa ja noihin meni 0,10 enemmän, mutta yritän jättää yhden makaronipussin myöhempään). Punnitse & Säästä -pusseissa: soijarouhetta, kikhernejauhoja, auringonkukansiemeniä ja ruususuolaa. Ennustan makaronintäyteisiä päiviä.

Tässä osa muista ruokatuotteista joita on kotona, ja joista en ole maksanut: kaverin dyykkaamat perunat ja kaalit, minun keräämät nokkoset, kanankaalit ja voikukanjuuret. Äidin keräämät lipstikat ja häneltä saadut tomaatit, kavereilta/kadulla saadut/jääneet porkkanat, ruisnapit, kala-levite, välipalakeksi ja härkäpapupussi. Jotain vanhan kämppiksen öljyjä ja siskon vanhoja soijakastikkeita löytyy myös. Ainakin hortoilemani ruoat ajattelin käyttää, muita ehkä. Parvekkeella ja viljelylaatikossa kasvaa myös yrttejä...

Makaronilaatikko oli variaatio tästä vegaanisesta makaronilaatikosta, tällä kertaa lakto-ovoisena versiona (eli maito-munaisena).

Perjantai 22.5:

Töissä söin kolmena päivänä: aamupuuon aroniamarjoilla (olin mitannut desin hiutaleita ja hyppysellisen suolaa ja vähän itse kuivaamiani marjoja annospusseihin valmiiksi), makaronilaatikkoa ja porkkanan (+ pihasalaattia, eli pääosin vuohenputkea työpaikan pihalta, ja hieman voikukkaa sekä lehtiä että kukkia ja pihlajan nuppuja), itse tehtyjä flap jackejä ja yhtenä iltapäivänä ruisleipää ja nokkosta. Illat ovat menneet kavereiden luona ja kokouksissa, joten olen saanut ruokaa, mutta myös tarjonnut sitä muille. 

Flapjack
3dl kaurahiutaleita 
puolikas banaani
hyppysellinen auringonkukan siemeniä
ripaus suolaa
loraus vettä

Murskaa banaani ja sekoita kaurahiutaleiden joukkoon, lisää suola ja vesi. Liiskaa leivinpaperille ja anna kuivua uunissa kun se jäähtyy esim. makaronilaatikon teon jälkeen (jos on kiertoilmauuni flapjackit voi pistää uuniin jo makaronilaatikon valmistuessa. Leikkaa sopivan kokoisiksi patukoiksi, kääri leivinpaperiin tai muoviin. Säilytä jäähtymisen jälkeen jääkaapissa. Itse onnistuin pilaamaan kaksi patukkaa säilyttämällä niitä repussa. Ihan täysin nää ei vastaa kaupallisia esikuviaan, mutta ihan kätevä tapa syödä lisää puuroa.
Mikä ihmeen Fapjack? Brittien "puuropatukka" (vrt. müslipatukka).

Lauantai 23.5:


Löysin eilen bussista kassillisen ruokaa. Jaoin banaanin kaverin kanssa, joten kuvassa on stand in banaani. Evästä oli 3,85€ arvosta ja sen lisäksi kuitti josta tämän sai todennettua, kaksi Viisas elämä lehteä (1/2014 numero) ja muovikassi (0,23€). [Jos näyttää tutuilta eväiltä, tai haluat lehtesi takaisin, ota yhteyttä.]

Tänään tällainen tapa syödä lisää makaronia: Nokkosmunakas, valkoisia papuja tomaattikastikkeessa, paistetut tomaatit ja makaronia. Lisäksi vadelmanlehtiteetä ja omenamehua. Iltapäivä meni kaverin skidin synttäreille, jossa tuli syötyä paljon ja kaikkea, ehkä se viimeinen kakkupala oli liikaa. Ja grillin antimet ois ihan hyvin voinut jättää väliin. Vihersalaatti oli hyvää, kuten suklaakakku mansikoilla ja samppanja. 

Sunnuntai 24.5: 

Jos on kehitellyt hyvän aamiaisen (ja jääkaapissa on edellisen aamun jäljiltä keitettyjä makaroneja ja yli puoli purkkia valkoisia papuja tomaattikastikkeessa), mitä sitä muuttamaan. Iso tomaatti toimi paremmin kuin kourallinen pieniä (tomaatit eivät olleet mun ostamia, ilman niitä olisin voinut keittää "porkkananakkeja" vihanneslisäkkeeksi). Englantilainen aamiainen on mielestäni kiva väsätä silloin tällöin, eikä sen tarvitse olla valtava ja rasvainen. Vegaanisenakin tuli testailtuna tammikuussa: English Breakfast.
 

Maanantai 25.5:

Kun sunnuntai vaihtui maanantaiksi päätin haasteen ja pistin lusikallisen hunajaa teehen. Jatkoin vadelmanlehtitee linjalla. Keräsin, hiostin ja kuivasin lehtiä viikko sitten, jotta saisin omaa yrttiteetä haasteen ajaksi. En ollut aiemmin hiostanut lehtiä, ihan ok onnistui omasta mielestäni. Söin myös yhden bussista löytämistäni suklaapatukoista. 

Tässä kuva kaikista yli jääneistä ruuista, muista kuin munista ei ihan näe, mutta kaikkea on noin puolet jäljellä. Makaroneja 5/7, leipiä 1/4, garamjauhoja ja auringonkukansiemeniä lähes 1/1, ruokakermaa 1/4 ja soijarouhetta ihan vähän. Tämä johtuu pääosin siitä että onnistuin lähes joka päivä syömään jotakin kodin ulkopuolella maksamatta siitä. Näillä voisi varmaan jatkaa toiset viisi päivää, mutta ehkei kuitenkaan, sen verran pliisua on pelkällä suolalla maustaminen. Aamulla teen varmaan kyllä vielä yhden fry up aamiaisen, pavut kun olisi hyvä syödä pois. Suolaa JA pippuria! Can't wait :)


Muista kotoa löytyvistä ruoista käytin aroniamarjoja, nokkosta, kanankaalia, kevätsipulia, tomaatin, öljyä, eli "
muista ruokatuotteista joita on kotona, ja joista en ole maksanut" jäi myös ja määrä jopa kasvoi bussista löytyneillä ruoilla, joita en banaania lukuun ottamatta syönyt (ja senkin jaoin kaverin kanssa, plus että ostamistani ruoista jäi yksi banaani yli).


Jepp, vielä yksi fry-up. Viimeiset pavut ja ruisleipä menivät tähän annokseen, muita aamiais-aineksia jäi vielä. 

Lahjoittaminen:

Nostin Amnesty kuukausilahjoitustani 24€/vuosi, kun minulle soitettiin ja kerrottiin Amnestykuulumisia ja kysyttiin haluaisnko muuttaa lahjoitussummaa. Hmm, jos säästelis vielä loppukuun vois keksiä vielä jonkin toisenkin kohteen.

Vasta kun aloin kasata tätä bloggausta jutuista jotka olin postannut haasteen Facebook ryhmään selvitin mistä moinen haaste on saanut aikansa, ja mitä se on saanut aikaan. Englanninkielisissä maissa pyörivä Live below the line johon Lusikallinen köyhyyttä pohjaa sai aikansa kun Melbournilaiset Rich Fleming ja Nick Allardice (järjestöistä Global Poverty Project ja Oaktree Foundation) syksyllä 2009 miettivät mitä vielä voisi tehdä absoluuttisen köyhyyden vähentämiseksi ja miten voisi rakentaa auttajille tunnepohjaisen siteen tavoitteeseen ja auttaa ymmärtämään mitä äärimmäinen köyhyys on. 

Haasteeseen mukaan lähtevät saavat itse valita mihin säästyneet ruokarahansa käyttää. Kampanjan sivuilla on lista kumppanijärjestöistä jotka työskentelevät tahoillaan köyhyyden poistamiseksi ja laajemmin globaalin tasa-asvon puolesta. Kampanjaan voi lähteä mukaan myös tukemalla henkilöä tai tiimiä joka on vastaanottanut haasteen. Esimerkiksi Jack Monroe, brittiläinen bloggaaja joka on itse elänyt köyhyydessä ja pyristellyt ylös parin punnan päiväbudjetista bloginsa kautta, jossa hän jakoi reseptejään jotka nyt on kasattu kirjoiksi on tänä vuonna kerännyt Street Child Unitedille 7371£. Tiesin A girl Called Jackin tarinan, joten jaoin linkin hänen sivulleen heti kuin sain kutsun haasteeseen, ja oli hauska huomata että hän oli itse ottanut haasteen vastaan jo useana vuonna.     

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.