Siirry pääsisältöön

Joka päivä jotain pizzaa



Olen tainnut kirjoittaa siitä että tämä vuosi on ruokahaastevuosi. Se on siis tarkoittanut että mut on saanut haastaa erilaisiin ruokaan liittyviin tempauksiin, ja olen lähtenyt helposti mukaan sellaisiin joihin olen itse törmännyt. Elokuusta asti on ollut sellainen haaste vireillä että viitenä päivänä peräkkäin söisi jotain pizzaa.

Vanhemmat ja poikaystävä iloitsivat jo viime viikolla että kohta vegaanikuukauteni on takana. Ja niin se taas jäi, veganismi, kun karkkilaatikko oli täynnä kämppikseltä ja vanhemmilta saatua maitosuklaata ja poikaystävä ehdotti että voisi tehdä sushia. Ilmeisesti taitekohtiin tarvitsee enemmän sparrausta, ja suurin pulma on edelleen sosiaalinen syöminen.

Anyway, nyt sitä pizzaa.

Olen poissa töistä flumssan vuoksi, joten ajattelin että silloinhan voin tehdä taikinan pitkän kaavan mukaan. Onnistu ihan ok, olisi voinut avata uuden hiivapussin, ja ehkä sekoittaa kuivahiivan jauhoihin jotta taikina olisi kohonnut paremmin. Käytin vihdoin vegaanisen pizzajuuston oikeasti pizzaan ja samoin sata vuotta sitten ostamani seitanpepperonin. Koska juusto ei riittänyt kaikkiin pitsoihin, sen siitä saa kun syö puolet juustosta ennen kuin ennättää leipomaan, tein vegaanista pestoa kahdelle muulle pitsalle juustokkeen sijaiseksi.

Talvi - 4-pippuria & 2 chiliä, Kevät - Pizza Blanco, Kesä - Summer of Love, Syksy - Keräilyerät.

Pizzapohja

Ainekset

3½ dl lämmintä vettä (42°C)
1 tl kuivahiivaa
9½ dl jauhoja (käytin: 3½dl leivontakarkeita vehnäjauhoja, 3½ dl durumjauhoja ja 2½ dl ruisjauhoja, mittasin jenkkikupeissa, joten desijako on suurpiirteinen)
1 tl suolaa
2 tl oliiviöjyä

Kaada 0,6 dl vettä pieneen kippoon (0,5dl käy varmaan myös,ja on helpompi mitata tai sitten kuivahiivan voi sekoittaa jauhoihin), ja sirottele päälle kuivahiiva. Sekoita ja anna vetäytyä 5 minuuttia.

Mittaa jauhot ja suola kulhoon ja sekoita ne. Lisää hiivaliuos ja loput vedestä. Sekoita kauhalla kunnes taikina näyttää rähjääntyneeltä ja pirskottele sen jälkeen päälle öljy. Työstä öljy taikinaan ja muovaa sen jälkeen taikinasta pallo.

Vaivaa taikinaa 5 minuuttia kevyesti jauhoitetulla työtasolla. Lisää jauhoja jos on tarpeen (eli jos taikina tahtoo tarttua pahasti käsiin). Irroita nuolijalla jos taikina tahtoo tarttua pahasti pöytään ja lisää jauhoja. Taikinan kuuluisi tuntua kostealta, mutta ei liimaiselta.

Peitä taikina ja anna sen levätä 20 minuuttia. Vaivaa vielä 3-5 minuuttia ja laita taikina sitten kevyesti öljyttyyn kulhoon ja peitä elmukelmulla. Anna kohota 2½ tuntia, tai kunnes taikina on paisunut kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina neljään osaan. Pyörittele palloiksi ja kauli yksitellen leivinpaperille noin 25 cm halkaisijaltaan oleviksi pizzapohjiksi. Täytä ja paista mahdollisimman kuumassa uunissa (monen uunin maksimi on 250°C) noin 10 min, riippuu vähän siitä kuinka kuuma uuni oikeasti on ja kuinka paljon täytettä olet käyttänyt.

Ensimmäisenä päivänä söin sen mitä kuvassa ei näy.

Pari vinkkiä vielä täyttämiseen:

- Levitä ohut kerros oliiviöljyä pohjan päälle, jos haluat rapean pohjan. Näin tomaattikastike ei imeydy taikinaan.
- Yrtit, chilin, suolan ja pippurin voi sekoittaa tomaattikastikkeeseen ja antaa sen vetäytyä. Parasta tomaattikastiketta saa varmaan keittämällä itse ja soseuttamalla, mutta aina ei ehdi kaikkea ja voi käyttää esim. paseerattua tomattia ja maustaa sen.
- Juusto tai juustoke kannattaa laittaa ennen muita täytteitä, siis tomaattikastikkeen päälle, ei kaikkien täytteiden päälle. Pro tip: näin tehdään pizzerioissa.
- On kätevää jos täytteet on valmiiksi huuhdeltu ja pilkottu. 10 min. paistoajassa ehtii just ja just kaulimaan ja täyttämään seuraavan pizzan. Tietty jos leipoo jonkun kanssa voi pilkkomisen tehdä täyttämisen ohessa.
- Pizza toimii ok kylmänä, sen saa lämpimäksi mikrossa, mutta parasta on jos sen voi uudelleenlämmittää paistinpannulla, aika kovalla lämmöllä ja pannella peitettynä, jolloin täyte lämpeää myös. Varo ettet polta. Jos uuni on jostain syystä käytössä voi sielläkin lämmittää pizzan uudelleen tosi hyvin!

Neljän vuodenajan vegaanipizzat:

Talvi - 4-pippuria & 2 chiliä: Terra Vegane 4-Pepper Salami, Violife Pizza juusto, paprika, chili, lamopinaatti, yrttimarinoitu valkosipuli.
Kevät - Pizza blanco: peruna, lehtikaali, pesto (väsäsin itse kaikenlaisesta vihreästä [mm.parvekebasilika] ja auringonkukansiemenistä, oliiviöljystä ja ravinnehiivasta), calamataoliivi, yrttimarinoitu valkosipuli.
Kesä - Summer of Love: tomaatti, paprika, aurinkokuivattu tomaatti, Violife Pizza juusto, pesto, oliivi, valkosipuli
Syksy - Keräilyerät: Kaikki ylijäänyt yllä mainituista aineksista. Pizza on pienempi, sillä siinä on paksumpi pohja. Oma lemppari, sillä paistoin sen viimeisenä, joten se oli vielä lämmin kun otin kuvat.

Toisena päivänä söin lounaaksi ja iltapalaksi pizzapaloja sekä syötin niitä kämppikselle.


(Source of the dough: here in English. My modification was using 1 cup rye four, 1½ cup durum flour and 2½ cups wheat flour, and 2tsp oil instead of 1)

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...