Hyvää maailman vegaanipäivää! Tästä alkaa kansainvälinen vegaanikuukausi. Suomessa lihaton lokakuu, joka tarjoili uutta kuvamateriaalia suomalaisista teurastamoista, meni minulla kolmantena kuukautena vegaanihaasteen parissa. Vähän lepsummin kuin tammikuu, mutta paljon helpommin kuin heinäkuu. Kuukauden viimeinen rutistus oli Dodon Rog-päivien ruokien suunnittelu ja kokkailun koordinointi off-grid olosuhteissa niin ja näin varustetussa mökissä. Ihan hyvin meni, kiitos kaiken kokkailuavun, nyt olemme kotimatkalla ja aurinkolevitettä riittää vielä eväsleipiin. Ruoista ei ole kunnon kuvia, sillä mökki jossa ne tehtiin oli hämärä. Keitonteosta on videokuvaa, katsotaan saanko sen linkattua joskus, ja kyselen ottiko joku ruoka tai ruokailukuvia.
aprikoosia (yön yli liotettuja pehmeitä aprikooseja, ota neste talteen)
oliiviöljyä
sipulia
mausteita
valkosipulia
inkivääriä
Kuullota sipulit ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää kikherneet paistele. Lisää aprikoosit paista vielä hetki. Voi jättää hautumaan kun valmistaa muuta. Voi tehdä kattilassatai paistinpannulla (ja laittaa kattilaan hautumaan, kannen alle. Voi syödä lämpimänä tai kylmänä.
3 rkl tahinia (käytän yleensä Urtegramin suolattua tahinia)
2 kynttä valkosipulia
2 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
ruohosipuli tai persiljasilppua
Hienonna kikherneet ja valkosipulit perunamyllyllä (tai sauvasekoittimella tai muulla vastaavalla). Sekoita joukkoon tahini, sitruunamehu ja mausteet.
½ tölkkiä aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
vettä
suolaa
pippuria
Liota auringonkukansiemeniä n. 3 tuntia. Kaada liotusvesivesi pois. Hienonna kaikki yleiskoneessa. Lisää vettä ja öljyä sen verran että saat sopivan tahnan. Tarkista mausteet maistamalla.
100 g keijua
1,5 dl sokeria
*pellavaseosta (selostettu alla)
2,5 dl porkkanaraastetta [käytimme porkkanaraasteen sijaan 2,5dl pihlajamarja-omenahilloa]
1/2 dl pellavarouhetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilliinisokeri. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon (osittain jäähtynyt) pellavaseos, porkkanaraaste, pellavarouhe ja mantelirouhe. Sihtaa joukkoon jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada pienehköön voideltuun ja pellavarouheella leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa n. tunnin.
Pellavaseos: Sekoita 1/2 dl pellavarouhetta, 1 dl kuumaa vettä, anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ja käytä sellaisenaan.
Linssi-porkkana "keitto" - variaatio "punkpata"
Ainesosat:
(4 annosta) [kokkauskommentit näissä suluissa]
1-2 kpl sipulia
1-3 kynttä valkosipulia (ei pakollinen) [käytimme osin tuoretta, osin marinoituja tölkkivalkosipuleita]
öljyä tai voita paistamiseen [oliiviöljyä]
(vajaa) 500 g porkkanaa (n.4-7 porkkanaa)
n. 4 dl vettä
1 kpl kasviliemikuutio
1 tölkki tomaattimurskaa (voi olla yrtti tai chilimaisteinen yms!)
1-2 dl punaisia linssejä
2 dl ruokakermaa [esim. kaura tai soija] tai kookosmaitoa [käytimme kookosmaitotiivistettä]
mausteita oman maun mukaan: suolaa, pippuria, chiliä, muskottipähkinää [meillä oli mm. chiliä]
1-2 rkl fariinisokeria tai muuta makeaa (valkoista sokeria, hunajaa, siirappia,..) [tämä taisi unohtua, mutta lisäsimme keittoon bataattia, neljälle tulisi puolikas bataatti tai pari perunaa. Me tehtiin viisinkertainen annos, eli kahdellekymmenelle]
2. Kuulota sipulit hetki rasvassa kattilan (n.3-4 L) pohjalla, lisää porkkanapalat.
3. Anna porkkanoiden pehmetä hieman kovalla lämmöllä sekoittaen. Laita vedenkeitin päälle.
4. Lisää n. 4 dl (kiehuvaa) vettä, tai niin että porkkanat peittyvät hieman ja keittyvät. [Keitimme myös bataatit. Soseutimme keiton porkkanoiden kypsyttyä perunamyllyllä, sitä ei myöhemmin soseutettu]
5. Lisää kasvisliemikuutio, anna kiehua 10 min miedolla lämmöllä.
6. Lisää tomaatit, anna kiehua 10 min.
7. Lisää linssit, anna kiehua 10 min, tai niin kauan, että porkkanat ovat pehmeitä.
8. Lisää ruokakerma, kiehauta. Lisää mausteet ja sokeri, muista tarkistaa maku. (mausteita voi lisätä soseutuksen jälkeenkin!)
9. Soseuta pienissä erissä (mulla meni 4 erää) tehosekoittimessä tai suoraan kattilassa sauvasekoittimella. Keitto toimii myös soseittamatta (silloin pilko porkkanat mahdollisimman pieneksi!)
10. Maista vielä ja lisää tarvittaessa mausteita ja sokeria.
11. Tarjoile alkukeittoa tai pääruokana. Ranskankerma [vegaaninen versio: iMat Fraiche] ja patonki toimivat loistavat keiton kanssa.
Keitosta tulee aika paksua. Lisää vettä, jos haluaa löysempää!
Reseptin takana on: Riskutin
1 paketti pehmeätä tofua (Silken tofu, maustamaton tofu käy myös)
ruohosipulia
lamopinaattia (tai tavallista pinaattia tai muuta, voi myös kättää pois)
öljyä
mustasuolaa (kala namak, saa esim. Ruohonjuuresta)
kurkumaa
pippuria
(valkosipulia, mausteita maun mukaan)
Huuhtele ja silppua ruohosipuli ja (lamo)pinaatti. Kuumenna öljyä pannulla, paistele ruohosipulit ja pinaatit (+ valkosipui), siirrä kulhoon (tai paistinpannun sivuun). Lisää öljyä tilkka ja paista siinä tofu. Mausta kananmunan makuiseksi mustasuolalla ja munakkaan väriseksi kurkumalla. Sekoita vihannekset tofukokkeliin (voi valmistaa myös ilman tai muilla vihanneksilla).
1-3 kynttä valkosipulia (ei pakollinen) [käytimme osin tuoretta, osin marinoituja tölkkivalkosipuleita]
öljyä tai voita paistamiseen [oliiviöljyä]
(vajaa) 500 g porkkanaa (n.4-7 porkkanaa)
n. 4 dl vettä
1 kpl kasviliemikuutio
1 tölkki tomaattimurskaa (voi olla yrtti tai chilimaisteinen yms!)
1-2 dl punaisia linssejä
2 dl ruokakermaa [esim. kaura tai soija] tai kookosmaitoa [käytimme kookosmaitotiivistettä]
mausteita oman maun mukaan: suolaa, pippuria, chiliä, muskottipähkinää [meillä oli mm. chiliä]
1-2 rkl fariinisokeria tai muuta makeaa (valkoista sokeria, hunajaa, siirappia,..) [tämä taisi unohtua, mutta lisäsimme keittoon bataattia, neljälle tulisi puolikas bataatti tai pari perunaa. Me tehtiin viisinkertainen annos, eli kahdellekymmenelle]
Ohjeet:
1. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat pieneksi.2. Kuulota sipulit hetki rasvassa kattilan (n.3-4 L) pohjalla, lisää porkkanapalat.
3. Anna porkkanoiden pehmetä hieman kovalla lämmöllä sekoittaen. Laita vedenkeitin päälle.
4. Lisää n. 4 dl (kiehuvaa) vettä, tai niin että porkkanat peittyvät hieman ja keittyvät. [Keitimme myös bataatit. Soseutimme keiton porkkanoiden kypsyttyä perunamyllyllä, sitä ei myöhemmin soseutettu]
5. Lisää kasvisliemikuutio, anna kiehua 10 min miedolla lämmöllä.
6. Lisää tomaatit, anna kiehua 10 min.
7. Lisää linssit, anna kiehua 10 min, tai niin kauan, että porkkanat ovat pehmeitä.
8. Lisää ruokakerma, kiehauta. Lisää mausteet ja sokeri, muista tarkistaa maku. (mausteita voi lisätä soseutuksen jälkeenkin!)
9. Soseuta pienissä erissä (mulla meni 4 erää) tehosekoittimessä tai suoraan kattilassa sauvasekoittimella. Keitto toimii myös soseittamatta (silloin pilko porkkanat mahdollisimman pieneksi!)
10. Maista vielä ja lisää tarvittaessa mausteita ja sokeria.
11. Tarjoile alkukeittoa tai pääruokana. Ranskankerma [vegaaninen versio: iMat Fraiche] ja patonki toimivat loistavat keiton kanssa.
Keitosta tulee aika paksua. Lisää vettä, jos haluaa löysempää!
Reseptin takana on: Riskutin
Tofukokkeli
1 paketti pehmeätä tofua (Silken tofu, maustamaton tofu käy myös)
ruohosipulia
lamopinaattia (tai tavallista pinaattia tai muuta, voi myös kättää pois)
öljyä
mustasuolaa (kala namak, saa esim. Ruohonjuuresta)
kurkumaa
pippuria
(valkosipulia, mausteita maun mukaan)
Huuhtele ja silppua ruohosipuli ja (lamo)pinaatti. Kuumenna öljyä pannulla, paistele ruohosipulit ja pinaatit (+ valkosipui), siirrä kulhoon (tai paistinpannun sivuun). Lisää öljyä tilkka ja paista siinä tofu. Mausta kananmunan makuiseksi mustasuolalla ja munakkaan väriseksi kurkumalla. Sekoita vihannekset tofukokkeliin (voi valmistaa myös ilman tai muilla vihanneksilla).
Kikherne-aprikoosi-protskulisäke
kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä. Jos keität itse, jätä herneet kiinteiksi)aprikoosia (yön yli liotettuja pehmeitä aprikooseja, ota neste talteen)
oliiviöljyä
sipulia
mausteita
valkosipulia
inkivääriä
Kuullota sipulit ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää kikherneet paistele. Lisää aprikoosit paista vielä hetki. Voi jättää hautumaan kun valmistaa muuta. Voi tehdä kattilassatai paistinpannulla (ja laittaa kattilaan hautumaan, kannen alle. Voi syödä lämpimänä tai kylmänä.
Hummus
1 tölkki kikherneitä (säästä liemi ja googlaa aquafaba)3 rkl tahinia (käytän yleensä Urtegramin suolattua tahinia)
2 kynttä valkosipulia
2 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
ruohosipuli tai persiljasilppua
Hienonna kikherneet ja valkosipulit perunamyllyllä (tai sauvasekoittimella tai muulla vastaavalla). Sekoita joukkoon tahini, sitruunamehu ja mausteet.
Aurinkotahna
250 g auringonkukansiemeniä½ tölkkiä aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
vettä
suolaa
pippuria
Liota auringonkukansiemeniä n. 3 tuntia. Kaada liotusvesivesi pois. Hienonna kaikki yleiskoneessa. Lisää vettä ja öljyä sen verran että saat sopivan tahnan. Tarkista mausteet maistamalla.
Porkkanakakku (vegaani)
Vegaanin porkkanakakku on raikkaan täyteläinen vaihtoehto, joka paranee muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen. Se ei ole tavallinen kuivakakku vaan runsaan porkkanaraastemäärän ansiosta hyvin mehevä. Kakkuvuoan voi hyvin leivittää pellavarouheella. Kakkutaikinan voi myös paistaa laakeassa uunivuoassa, jolloin paistoaika lyhenee n. 10 minuuttia.100 g keijua
1,5 dl sokeria
*pellavaseosta (selostettu alla)
2,5 dl porkkanaraastetta [käytimme porkkanaraasteen sijaan 2,5dl pihlajamarja-omenahilloa]
1/2 dl pellavarouhetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta
Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilliinisokeri. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon (osittain jäähtynyt) pellavaseos, porkkanaraaste, pellavarouhe ja mantelirouhe. Sihtaa joukkoon jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada pienehköön voideltuun ja pellavarouheella leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa n. tunnin.
Pellavaseos: Sekoita 1/2 dl pellavarouhetta, 1 dl kuumaa vettä, anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ja käytä sellaisenaan.
Resepti: Sini-Pellava