Siirry pääsisältöön

Vegaanikaikkea



Hyvää maailman vegaanipäivää! Tästä alkaa kansainvälinen vegaanikuukausi. Suomessa lihaton lokakuu, joka tarjoili uutta kuvamateriaalia suomalaisista teurastamoista, meni minulla kolmantena kuukautena vegaanihaasteen parissa. Vähän lepsummin kuin tammikuu, mutta paljon helpommin kuin heinäkuu. Kuukauden viimeinen rutistus oli Dodon Rog-päivien ruokien suunnittelu ja kokkailun koordinointi off-grid olosuhteissa niin ja näin varustetussa mökissä. Ihan hyvin meni, kiitos kaiken kokkailuavun, nyt olemme kotimatkalla ja aurinkolevitettä riittää vielä eväsleipiin. Ruoista ei ole kunnon kuvia, sillä mökki jossa ne tehtiin oli hämärä. Keitonteosta on videokuvaa, katsotaan saanko sen linkattua joskus, ja kyselen ottiko joku ruoka tai ruokailukuvia.

Linssi-porkkana "keitto" - variaatio "punkpata"

Ainesosat:

(4 annosta) [kokkauskommentit näissä suluissa]
1-2 kpl sipulia
1-3 kynttä valkosipulia (ei pakollinen) [käytimme osin tuoretta, osin marinoituja tölkkivalkosipuleita]
öljyä tai voita paistamiseen [oliiviöljyä]
(vajaa) 500 g porkkanaa (n.4-7 porkkanaa)
n. 4 dl vettä
1 kpl kasviliemikuutio
1 tölkki tomaattimurskaa (voi olla yrtti tai chilimaisteinen yms!)
1-2 dl punaisia linssejä
2 dl ruokakermaa [esim. kaura tai soija] tai kookosmaitoa [käytimme kookosmaitotiivistettä]
mausteita oman maun mukaan: suolaa, pippuria, chiliä, muskottipähkinää [meillä oli mm. chiliä]
1-2 rkl fariinisokeria tai muuta makeaa (valkoista sokeria, hunajaa, siirappia,..) [tämä taisi unohtua, mutta lisäsimme keittoon bataattia, neljälle tulisi puolikas bataatti tai pari perunaa. Me tehtiin viisinkertainen annos, eli kahdellekymmenelle]

Ohjeet:

1. Kuori ja paloittele sipulit ja porkkanat pieneksi.
2. Kuulota sipulit hetki rasvassa kattilan (n.3-4 L) pohjalla, lisää porkkanapalat.
3. Anna porkkanoiden pehmetä hieman kovalla lämmöllä sekoittaen. Laita vedenkeitin päälle.
4. Lisää n. 4 dl (kiehuvaa) vettä, tai niin että porkkanat peittyvät hieman ja keittyvät. [Keitimme myös bataatit. Soseutimme keiton porkkanoiden kypsyttyä perunamyllyllä, sitä ei myöhemmin soseutettu]
5. Lisää kasvisliemikuutio, anna kiehua 10 min miedolla lämmöllä.
6. Lisää tomaatit, anna kiehua 10 min.
7. Lisää linssit, anna kiehua 10 min, tai niin kauan, että porkkanat ovat pehmeitä.
8. Lisää ruokakerma, kiehauta. Lisää mausteet ja sokeri, muista tarkistaa maku. (mausteita voi lisätä soseutuksen jälkeenkin!)
9. Soseuta pienissä erissä (mulla meni 4 erää) tehosekoittimessä tai suoraan kattilassa sauvasekoittimella. Keitto toimii myös soseittamatta (silloin pilko porkkanat mahdollisimman pieneksi!)
10. Maista vielä ja lisää tarvittaessa mausteita ja sokeria.
11. Tarjoile alkukeittoa tai pääruokana. Ranskankerma [vegaaninen versio: iMat Fraiche] ja patonki toimivat loistavat keiton kanssa.
Keitosta tulee aika paksua. Lisää vettä, jos haluaa löysempää!
Reseptin takana on: Riskutin


Tofukokkeli


1 paketti pehmeätä tofua (Silken tofu, maustamaton tofu käy myös)
ruohosipulia
lamopinaattia (tai tavallista pinaattia tai muuta, voi myös kättää pois)
öljyä
mustasuolaa (kala namak, saa esim. Ruohonjuuresta)
kurkumaa
pippuria
(valkosipulia, mausteita maun mukaan)

Huuhtele ja silppua ruohosipuli ja (lamo)pinaatti. Kuumenna öljyä pannulla, paistele ruohosipulit ja pinaatit (+ valkosipui), siirrä kulhoon (tai paistinpannun sivuun). Lisää öljyä tilkka ja paista siinä tofu. Mausta kananmunan makuiseksi mustasuolalla ja munakkaan väriseksi kurkumalla. Sekoita vihannekset tofukokkeliin (voi valmistaa myös ilman tai muilla vihanneksilla). 

Kikherne-aprikoosi-protskulisäke

kikherneitä (itse keitettyjä tai tölkistä. Jos keität itse, jätä herneet kiinteiksi)
aprikoosia (yön yli liotettuja pehmeitä aprikooseja, ota neste talteen)
oliiviöljyä
sipulia
mausteita
valkosipulia
inkivääriä

Kuullota sipulit ja inkivääri oliiviöljyssä. Lisää kikherneet paistele. Lisää aprikoosit paista vielä hetki. Voi jättää hautumaan kun valmistaa muuta. Voi tehdä kattilassatai paistinpannulla (ja laittaa kattilaan hautumaan, kannen alle. Voi syödä lämpimänä tai kylmänä.

Hummus

1 tölkki kikherneitä (säästä liemi ja googlaa aquafaba)
3 rkl tahinia (käytän yleensä Urtegramin suolattua tahinia)
2 kynttä valkosipulia
2 rkl sitruunamehua (tai maun mukaan)
suolaa
pippuria
juustokuminaa
paprikajauhetta
chilijauhetta
ruohosipuli tai persiljasilppua

Hienonna kikherneet ja valkosipulit perunamyllyllä (tai sauvasekoittimella tai muulla vastaavalla). Sekoita joukkoon tahini, sitruunamehu ja mausteet.


Aurinkotahna

250 g auringonkukansiemeniä
½ tölkkiä aurinkokuivattuja tomaatteja
oliiviöljyä
3 rkl tomaattipyreetä
vettä
suolaa
pippuria

Liota auringonkukansiemeniä n. 3 tuntia. Kaada liotusvesivesi pois. Hienonna kaikki yleiskoneessa. Lisää vettä ja öljyä sen verran että saat sopivan tahnan. Tarkista mausteet maistamalla.


Porkkanakakku (vegaani)

Vegaanin porkkanakakku on raikkaan täyteläinen vaihtoehto, joka paranee muutaman päivän kylmäsäilytyksen jälkeen. Se ei ole tavallinen kuivakakku vaan runsaan porkkanaraastemäärän ansiosta hyvin mehevä. Kakkuvuoan voi hyvin leivittää pellavarouheella. Kakkutaikinan voi myös paistaa laakeassa uunivuoassa, jolloin paistoaika lyhenee n. 10 minuuttia.

100 g keijua
1,5 dl sokeria
*pellavaseosta (selostettu alla)
2,5 dl porkkanaraastetta [käytimme porkkanaraasteen sijaan 2,5dl pihlajamarja-omenahilloa]
1/2 dl pellavarouhetta
1/2 dl mantelirouhetta
1 rkl vanilliinisokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl kanelia
2 tl leivinjauhetta

Sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe, kaneli ja vanilliinisokeri. Vaahdota margariini ja sokeri. Sekoita joukkoon (osittain jäähtynyt) pellavaseos, porkkanaraaste, pellavarouhe ja mantelirouhe. Sihtaa joukkoon jauhoseos, sekoita varovasti tasaiseksi taikinaksi. Kaada pienehköön voideltuun ja pellavarouheella leivitettyyn kakkuvuokaan ja paista 200 asteessa n. tunnin.

Pellavaseos: Sekoita 1/2 dl pellavarouhetta, 1 dl kuumaa vettä, anna vetäytyä vähintään 15 minuuttia ja käytä sellaisenaan.
Resepti: Sini-Pellava

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...