Uudenvuodenaattona käytin viimeiset kananmunani japanilaiseen pizzaan, okonomiyakiin (suunnilleen: kuten haluatte). Kokatessa sitä mietin että haluan kokeilla siitä vegaanista versiota, siksipä tein sellaisen tänään brunssiksi. Toinen syy tehdä sitä juuri tänään oli ettei kotona ollut leipää. Poltin peukaloni kääntäessäni lätyn, mutta sain kehuja ylipitkään valvoneelta kämppikseltä ja juuri heränneeltä kaverilta. Heidän mielestään ruoka voisi olla vegaaninen versio paneroidusta kalasta. Onhan pakastesei aika töhnäistä, joten miksei vegaaninen versio siitä olisi kaali-tofu-pohjainen.
Okonomiyaki
2 dl vehnäjauhoja
150 g kaalia, silputtuna pieneksi
1dl vettä
kananmunan korvaavaa asiaa,
itse käytin sekä ½dl soijajauhoja + 0,75dl vettä että
3 rkl pehmeätä tofua, mutta jompi kumpi tai jokin muu käy kyllä yhtä hyvin
1 mm mustaa suolaa (merisuola käy myös, musta suola lisää kananmunan makua)
oliiviöljyä paistamiseen (seesamiöljy toimii tässä varmaan myös hyvin)
Päälle mitä haluaa, voi kaivaa kaapeista kaikkea Japani-aiheista ja sekoittaa siitä täytteen.
- ½dl merilevää
- 2 rkl soijarouhetta
- kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna vetäytyä
5 cm pala purjoa pilkottuna
3 siivua maustekurkkua pilkottuna
(kiinteä tofu olisi olut kiva, mutta sitä ei ollut tällä kertaa, siksi käytin soijarouhetta)
kastikkeet:
- suolainen soijakastike
- makea soijakastike
- x-tra majoneesi
Ihan mitä tahansa kastiketta voi käyttää, japanissa on erityistä okonomiyaki kastiketta, luumuhillo on kuulemma sitä lähellä.
Jauhot, kaali ja suola sekoitetaan yhteen, lisätään mahdollinen tofu ja sen perään vesi. Sekoitetaan vielä hetki jotta saadaan jauhoista sitko irti. Annetaan taikinan vetäytyä hetki. Kuumennetaan öljy paistinpannussa, paistetaan kummaltakin puolelta noin 5.min keskilämmöllä (paistoaika riippuu pannun koosta, sillä isommalle pannulle taikina levittäytyy laajemmalle). Paistamisen aikana kannattaa pyöritellä lättyä pannulla, jotta se on irti pohjasta, silloin sen saa käännettyä heittämällä ja isokin lätty pysyy kasassa.
Siirrä lätty lautaselle ja levitä pinnalle täyte ja kastikkeet. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. Palat voi myös leikata etukäteen ja täytteet tarjoilla sivulla, jolloin niihin voi valmiiksi sekoittaa kastikkeet, näin tarjoiltuna okonomiyaki toimii nyyttäreillä.
Epävegaaninen versio, isommat kaalisuikaleet, isommat merileväsuikaleet, kiinteät tofusuikaleet ja chilikastiketta. |