Siirry pääsisältöön

Brunssi kuten haluatte



Uudenvuodenaattona käytin viimeiset kananmunani japanilaiseen pizzaan, okonomiyakiin (suunnilleen: kuten haluatte). Kokatessa sitä mietin että haluan kokeilla siitä vegaanista versiota, siksipä tein sellaisen tänään brunssiksi. Toinen syy tehdä sitä juuri tänään oli ettei kotona ollut leipää. Poltin peukaloni kääntäessäni lätyn, mutta sain kehuja ylipitkään valvoneelta kämppikseltä ja juuri heränneeltä kaverilta. Heidän mielestään ruoka voisi olla vegaaninen versio paneroidusta kalasta. Onhan pakastesei aika töhnäistä, joten miksei vegaaninen versio siitä olisi kaali-tofu-pohjainen.

Okonomiyaki

2 dl vehnäjauhoja
150 g kaalia, silputtuna pieneksi
1dl vettä
kananmunan korvaavaa asiaa,
itse käytin sekä ½dl soijajauhoja + 0,75dl vettä että
3 rkl pehmeätä tofua, mutta jompi kumpi tai jokin muu käy kyllä yhtä hyvin
1 mm mustaa suolaa (merisuola  käy myös, musta suola lisää kananmunan makua)
oliiviöljyä paistamiseen (seesamiöljy toimii tässä varmaan myös hyvin)

Päälle mitä haluaa, voi kaivaa kaapeista kaikkea Japani-aiheista ja sekoittaa siitä täytteen.

- ½dl merilevää
- 2 rkl soijarouhetta
     - kaada päälle kiehuvaa vettä ja anna vetäytyä
5 cm pala purjoa pilkottuna
3 siivua maustekurkkua pilkottuna
(kiinteä tofu olisi olut kiva, mutta sitä ei ollut tällä kertaa, siksi käytin soijarouhetta)

kastikkeet:
- suolainen soijakastike
- makea soijakastike
- x-tra majoneesi
Ihan mitä tahansa kastiketta voi käyttää, japanissa on erityistä okonomiyaki kastiketta, luumuhillo on kuulemma sitä lähellä.

Jauhot, kaali ja suola sekoitetaan yhteen, lisätään mahdollinen tofu ja sen perään vesi. Sekoitetaan vielä hetki jotta saadaan jauhoista sitko irti. Annetaan taikinan vetäytyä hetki. Kuumennetaan öljy paistinpannussa, paistetaan kummaltakin puolelta noin 5.min keskilämmöllä (paistoaika riippuu pannun koosta, sillä isommalle pannulle taikina levittäytyy laajemmalle). Paistamisen aikana kannattaa pyöritellä lättyä pannulla, jotta se on irti pohjasta, silloin sen saa käännettyä heittämällä ja isokin lätty pysyy kasassa.

Siirrä lätty lautaselle ja levitä pinnalle täyte ja kastikkeet. Leikkaa paloiksi terävällä veitsellä. Palat voi myös leikata etukäteen ja täytteet tarjoilla sivulla, jolloin niihin voi valmiiksi sekoittaa kastikkeet, näin tarjoiltuna okonomiyaki toimii nyyttäreillä.

Epävegaaninen versio, isommat kaalisuikaleet, isommat merileväsuikaleet, kiinteät tofusuikaleet ja chilikastiketta.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.