Siirry pääsisältöön

Seuraa ja sapuskaa

Osoitin uimahallin kahviossa äidille kaikkia vegaanisia välipaloja. Söin soijasuklaavanukkaan ja join teetä. Kotona lueskelin äidiltä saamiani Voi Hyvin lehtiä, jotka hän antoi minulle sillä niissä oli vegaanisia reseptejä. Sunnuntaina äiti oli tehnyt soijarouhekastiketta. Hän avasi maissipurkin kun en kelpuuttanut salaattia sillä siinä oli juustoa tai punajuurisalaattia, sillä siinä oli maitokastiketta.

Olen miettinyt mitä kivaa kirjoittaisin äidistä, joka on opettanut mut syömään kaikkea, ja jonka mielestä varmaan on outoa etten nyt kelpuutakaan ihan kaikkea jota tarjotaan. Oudoimmat asiat tulivat meidän perheen ruokiin 90-luvun alussa kun äiti kävi kasvisruokakoulutusta ja pyöritti ruokapiiriä joka teki tilauksia Adukista ja Makrobiokselta. Siihen aikaan ei Urtekramia löytynyt supermarketista. Meidän saunaherkku oli niiden siniset sipsit, eli maissitortilla chipsit.


Pari kaveria tuli kylään ja syötiin saunan jälkeen täytettyjä pitaleipiä. Sain vihdoin tehtyä hummusta sulattamistani kikherneistä ja testattua Tukholmasta ostettua savutofua. Jääkaapissa olisi ollut Club Matea, joka minulla kuuluu Nilin Tofu Madagaskar tyyppisten annosten kanssa, mutta ruokailtiin niin myöhään että juotiin vain yrttiteetä.


Tofua, herkkusieniä, avokadoa, salaattia, kirsikkatomaattia, paprikaa, kurkkua, hummusta, jugurttikastiketta ja auringonkukansiemeniä mahtuu pieneen pitaleipään.

    
Kolmas kerta toden sanoo, eli vielä yksi englantilainen fry-up aamiainen. Tällä kertaa vieläpä hyvässä seurassa. "Yllärismoothie" sisältää chia-siemeniä, soijamaitoa ja murskattua banaania. Tofukokkeli tuli joko liian suolaiseksi, tai sitten paistoin sitä liian vähän (tällä kertaa ei tarvinnut liottaa sitä vedellä pannun pohjalta, mutta ehkä suuri se teki edellisistä maukkaat). Runsaat tuorevihannekset jäivät iltapalalta. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Vegaaniset nokkosletut

Lapsena söin aina yhden letun juustolla, yhden ilman päällysteitä ja loput hillon kera. Jos omaa lettupannun voi tehdä pieniä pyöreitä lettuja, ellei voi kaataa pieniä nokareita pannulle jos haluaa pieniä lettuja. Olemme tehneet isoja lettuja tällä reseptillä, silloin on hyvä käyttää ehjää paistinpannua, ja alkuun hiukka enemmän öljyä, muuten lettu voi tarttua kiinni. Jos on hyvä pannu letun pitäisi irrota sen pinnasta kun sen pinta on paistunut. Pihdit ovat kätevä työkalu nokkosten nosteluun, tai ihan vaan kaksi lastaa. Kauramaidon sijaan voi käyttää muuta kasvimaitoa tai vettä. Vehnäjauhoista voi vaihtaa osan muihin jauhoihin, esim. speltjauhoihin. Soijajauhon voi korvata esim. soijarouheella tai härkäpapurouheella, tai käyttää pelkkiä vehnäjauhoja. Paistamiseen voi öljyn sijaan käyttää margariinia. Kaurahiutaleiden sijaan voi käyttää yli jäänyttä kaurapuuroa. Nokkosten sijaan voi käyttää pinaattia, silloin lähestytään Elina Innasen reseptiä ja kannattaa tsekata alla oleva linkk...