Siirry pääsisältöön

Seuraa ja sapuskaa

Osoitin uimahallin kahviossa äidille kaikkia vegaanisia välipaloja. Söin soijasuklaavanukkaan ja join teetä. Kotona lueskelin äidiltä saamiani Voi Hyvin lehtiä, jotka hän antoi minulle sillä niissä oli vegaanisia reseptejä. Sunnuntaina äiti oli tehnyt soijarouhekastiketta. Hän avasi maissipurkin kun en kelpuuttanut salaattia sillä siinä oli juustoa tai punajuurisalaattia, sillä siinä oli maitokastiketta.

Olen miettinyt mitä kivaa kirjoittaisin äidistä, joka on opettanut mut syömään kaikkea, ja jonka mielestä varmaan on outoa etten nyt kelpuutakaan ihan kaikkea jota tarjotaan. Oudoimmat asiat tulivat meidän perheen ruokiin 90-luvun alussa kun äiti kävi kasvisruokakoulutusta ja pyöritti ruokapiiriä joka teki tilauksia Adukista ja Makrobiokselta. Siihen aikaan ei Urtekramia löytynyt supermarketista. Meidän saunaherkku oli niiden siniset sipsit, eli maissitortilla chipsit.


Pari kaveria tuli kylään ja syötiin saunan jälkeen täytettyjä pitaleipiä. Sain vihdoin tehtyä hummusta sulattamistani kikherneistä ja testattua Tukholmasta ostettua savutofua. Jääkaapissa olisi ollut Club Matea, joka minulla kuuluu Nilin Tofu Madagaskar tyyppisten annosten kanssa, mutta ruokailtiin niin myöhään että juotiin vain yrttiteetä.


Tofua, herkkusieniä, avokadoa, salaattia, kirsikkatomaattia, paprikaa, kurkkua, hummusta, jugurttikastiketta ja auringonkukansiemeniä mahtuu pieneen pitaleipään.

    
Kolmas kerta toden sanoo, eli vielä yksi englantilainen fry-up aamiainen. Tällä kertaa vieläpä hyvässä seurassa. "Yllärismoothie" sisältää chia-siemeniä, soijamaitoa ja murskattua banaania. Tofukokkeli tuli joko liian suolaiseksi, tai sitten paistoin sitä liian vähän (tällä kertaa ei tarvinnut liottaa sitä vedellä pannun pohjalta, mutta ehkä suuri se teki edellisistä maukkaat). Runsaat tuorevihannekset jäivät iltapalalta. 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.