Siirry pääsisältöön

Vegaanihaaste tulee uniin

Mietin vegaanihaasteeseen osallistumista jo 2013 kun Jonas Biström kutsui mut mukaan haasteeseen Facebookissa. Hän keräsin kahdentoista ihmisen porukkaa haasteeseen kuukaudeksi, ja olisi söisi itse vegaanisesti koko vuoden. Ajattelen että teen sen jonain muuna kuukautena kuin tammikuussa, mutta sitten se vain jäi. Ajattelin ettei tammikuu ole kätevä, sillä silloin ei ole tuoreita kasviksia, mutta nyt mietin että maidon ja kananmunien tuotanto luontaisissa oloissa vähenee talvisin, joten miksei niiden käytön silloin voisi vain lopettaa. Pidempään olen myös miettinyt että pitäisi muutenkin vähän skarpata kasvissyönnin kanssa, tai ainakin testata kuukauden verran ja seurata millaisiin tilanteisiin se johtaa.

Heräsin uudenvuodenpäivänä siihen että näin painajaista vegaaniruokailusta opiskelijaruokalassa.

Kyseessä oi yksi ensimmäisistä päivistäni vegaanihaasteen aikana. Onnistuin kuitenkin alkutekijöiksi täyttämään salaattilautasen myös maitoa sisältävillä salaateilla, sitten ajattelin että pakko skarpata ja kysyin mitkä salaatit ovat vegaanisia, kahdesta näki selvästi että niissä oli maitokastike, yhdestä ei voinut olla varma. Mies jolta kysyi ei tiennyt, joten pyysin häntä kysymään keittiöstä, ja samalla tarkistamaan mikä lämmin ruoka sopisi minulle ja voisiko jälkiruokajäätelöä saada vegaanisena. Istuin alas tekemään julistetta jota olin kirjoittamassa koululla. 

Mies ei tullut takaisin, joten kävin katsomassa mitä ruokia oli tarjolla. Näin aasialaistyyppistä kasvisvokkia hapanimeläkastikkeessa riisillä joka kävisi, mutta juuri silloin tuli iso porukka valkopaitaisia opiskelijoita jonoon, joten palasin takaisin julisteen pariin. Kun seuraavan kerran menin katsomaan ruokapakit oli nostettu pois, mutta kysyin saisinko kuitenkin ruokaa ja olisiko kasvisperäistä jälkiruokaa. Nainen joka oli ollut annostelemassa sanoi että se kävisi, ja lähti keittiöön hakemaan minulle annosta. 

Odotellessani näin ovensuusta miehen joka lusikoi marjarahkaa pakin kokoisesta möykystä isoihin kulhoihin. Parin kauhalisen jälkeen hän sanoi työtoveilleen “Tupakkatauko” ja veti esiin metrin mittaisen löyhästi pyöritetyn sätkän, josta pöllysin tupakkaa käytävälle ja ihmisten hiuksiin jotka olivat kerääntyneet odottamaan ruokaa. Mies puhui työkaverilleen että joku nainen olisi jo ukoportailla varmasti, ja he lähtivät sinnepäin. 

Nainen kävi kertomassa että oli gluteiinitonta ja laktoositonta jäätelöä, mutta että siinäkin oli jotakin maitoa. Nainen lähti taas ja jäin odottamaan. Nainen tuli takaisin keittiöstä, baaritiskin takaa, ja ojensi minulle lautasen jossa oli toisella puolella salaattia, toisella puoella lämmintä ruokaa, kummassakin oli päällä kastiketta jossa oli porkkanaa ja maitoa. Lähetin annoksen takaisin ja pyysin aasialaistyylistä vokkia ja kupillista teetä. Nainen tuli takaisin teemukin kanssa ja alkoi palvella muita, odotin ja otin esiin rahat, huomasin että kolikoissa oli erikoiskuvia. Pieni poika otti euron jonka olin varannut ruoan maksamiseen, mutta huomasin ja pyysin saada sitä takaisin, näytin millaiset erikoiskuvat kolikoissa oli. Vähän harmitti laittaa ne kiertoon. 

Jonkin ajan päästä tuli toinen nainen jolla oli kolme muovilautasta joissa oli riisiä ja vokkia. Keskustelimme siitä mitä minun tulisi maksaa, ja hänen mielestään oli selvä että minun tulisi maksaa ekstraa, mutta minä sanon että suostun maksamaan vain ruoan ja teen, sillä olin saanut odottaa tuntikausia ruokaa. Nainen suostui ja se teki 2,90€, annoin kolme euroa ja sain takaisin hyppysellisen ulkomaisia rahoja, olin tyrmistynyt, mutta kun huomasin että seassa oli ruotsalainen kymmenen kruunua ajattelin että otan ne, se kun kuitenkin on euron arvoinen,juuri se kolikko kuitenkin putosi kirjekuorien väliin, ja pyysin saada sen takaisin. Minun piti käydä kaksi kertaa viemässä ruokaa pöytään, sillä minulla oli kolme ruokalautasta, salaatti ja tee. Vastapäätäni oli istuutunut mies ja poika, poika juoksenteli pöytien ympäri.

En yleensä  muista uniani, mutta nyt en ollut laittanut herätyskelloa sillä tulin myöhään kotiin uudenvuodenjuhlista. Mietin herätessäni että pitää muistaa mennä Ylioppilasaukion Unicaféhen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...