Siirry pääsisältöön

Tukholmanterveisiä ja itse marinoitua tofua

Kävin kaverin kanssa Tukholmassa ennen vuodenvaihdetta. Olen seurannut tämän syksyn Ruotsalaista vegaaniruokaryhmää Facebookissa, ja ajattelin että voisin siellä ollessa käydä tarkastamassa paikallisen supermarketin kasvisruokatarjontaa. Sain myös Tukholmassa asuvalta ystävältä vinkin Goodstoresta, joka on vegaani ja luomutuotteisiin erikoistunut puoti.

Kiikarissa oli ensisijaisesti papupasta ja juustokorvikkeet. Muuten ostelin juttuja vähän testimielessä, ja müsliä siksi että tiesin että kotona odotti soijajugurtti, ja müsli oli loppu. Papupastaan törmäsin kaupassa luettuani että VTT on kehittänyt tavan tehdä pastaa härkäpavuista, sitä ei ole vielä tuotannossa, mutta soijapastaa ja mustapapupastaa löytyy.


Vio Life - smoked flavour toimii reissumiehen päällä. Viipaleina ja savuisena se muistuttaa Kipparijuustoa. Voitelin leivän neitsytoliiviöljyllä ja viipaloin väliin myös omenaa. Omenasta tuli mieleen että toinen hedelmä joka toimii ruisleivän välissä on banaani.  


Tein uudenvuodenaattona viimeisistä pöydällä pyörivistä kananmunista okonomiyakia. Täytteeksi väsäsin soijapaloja merileväkastikkeessa. Toisen söin lounaaksi, toisen vein uudenvuodenjuhiin. Kaalia jäi vielä, joten voisi joku päivä tehdä vegaanisen version. 

Kun kerran oli tofu ja merievä esillä päätin marinoida siitä osan. Lopputulos ei ollut niin merimäinen kuin odotin, mutta kyllä marinoitu tofu toimii hyvin vokissa. Piti oikein tarkistaa ettei ollut kananmunaa nuudeleissa. 

40g marinoituja tofupaloja
1 porkkana
1 nuudelinyytti
ruohosipulia
merilevää
öljyä (seesamiöljy olis kiva, mulla on rypsiöljyä)

Keitä vettä ja kaada nuudelien päälle, anna vetäytyä. Kuori porkkana ja leikkaa ohuiksi lanteiksi. Huuhtele ruohosipuli. Paista tofut öljyssä vokkipannussa. Lisää porkkanat ja paista hetki. Lisää valutetut nuudelit ja merilevä. Leikkaa sekaan ruohosipulia.   

Tofun marinointi: ladoin laakeaan muovikippoon kuivattua merilevää, Chung Jung One Seawead (Vii Voanista), tofupalat, soijakastiketta, öljyä ja vettä. Annoin seistä jääkaapissa vähän yli vuorokauden.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii tarjo

Tofu-sieni stroganoff

Kaveri linkkasi Facebookissa reseptin ja kirjoitti että tulee syömään jos joku tekee tofu-sieni stroganoffia . Vegaanihaasteinen kuukausi kun on otin haasteen vastaan. Kaveri on myös mukana tuutorina, joten juteltiin paljon kasvissyönnistä ja ruokakuvaamisesta. Piti käydä kaupassa ja Alkossa kun ruokaan tuli kaikenlaista jännää. Oli vähällä käydä köpelösti cashewpähkinöiden kanssa, sillä niitä tuli liottaa kaksi tuntia. Kävinkin ensin punnitse ja säästä kaupassa hakemassa pähkinät (sain testipunnita ne vaa'alla) ja kippasin ne sitten mukana olleeseen muovirasiaan jossa oli vettä. Sitten hain muut tykötarpeet Alpron maustamaton tofu oli s-marketista loppu, mutta sitä löytyi onneksi Alepasta. Varalle ostettu pehmeä tofu ei kyllä olisi pysynyt reseptin tarkoissa mitoissa. Kaveri vinkkasi että kokkailua varten voi ostaa pieniä viinipulloja, tarkkailin vähän litrahintoja mutta ostin sitten ison pullon.  Oli jännä kokata reseptin kanssa, kun yleensä tulee tehtyä asioita omasta pä

Uusi kurkistus kaappeihin

Viime tammikuussa osallistuin Vegaanihaasteeseen ja tänä vuonna uudestaan. Vaikka ruokavalioni vuoden aikana hieman veganisoitui (pidin vegaanikuut myös heinäkuussa ja lokakuussa) jatkoin kaikenkaikkiaan pitkälti lakto-ovo-linjalla, vaikka en oikeastaan ostanut maitotuotteita tai munia enää kotiin. Ja välillä söin kalaakin ja ihan mitä sattui. 2015 oli aikamoinen ruokahaastevuosi. Vegaanikuukausien lisäksi oli yksi jotain hortaa joka päivä -kuukausi sekä Lusikallinen köyhyyttä (viisi päivää 1,50€/päivä ruokabudjetilla) ja viikon pituinen Pizzahaaste (jotain pitsaa joka päivä). Tein vuosi sitten kuvasarjan eri ruoka-aineryhmistä joita kuivakaapeistani löytyi. Idea lähti siitä että minulla oli naurettava määrä erilaisia teksturoituja soijaproteiineja. Soijatuotteita näyttää olevan todella paljon vähemmän tänä vuonna (kuvasta unohtui pullollinen soijakastiketta), ei ole edes soijapyöryköitä! (Muivipurkissa on samaa soijarouhetta kuin muovipurkissa, eli tänä vuonna on kahta lajia.