Lihapullat ovat Ruotsalainen ruokainstituutio, joka on IKEAn myötä levinnyt maailmalle. Siksipä ei ole kummallaista että Anamman kasvispyörykät ovat vegaaninen versio lihapullista, kun taas omilta kouluajoilta muistan että suomalainen vaihtoehto lihapullille on porkkanaa, perunaa ja tunnistamatonta kasvishöttöä sisältävä korppujauhotettu pallero. Niitä tulee edelleen syötyä opiskelijaruokaloissa, mutta en voi muistaa koskaan ostaneeni kotiin.
Piti oikein maistella viimeinen pallura, jotta voisin kuvata suutuntumaa. Ulkonäköhän on kiva, maistellessa tuli aluksi selvästi esiin soijakastike, mutustellessa se sekoittui muihin makuihin. Suutuntuma on säikeinen, mutta en usko että nää vannoutunutta lihansyöjää vakuuttaa. Suosittelen kuitenkin testaamaan. Nää on helppo laittaa. Löytyy pakasteista ainakin isoista kaupoista. Pavut ovat myös pakasteita, onhan nyt tammikuu.
Kastike syntyi jotakuinkin näin:
Lisää 1 rkl jauhoja pannulla olevaan oliiviöljyyn joka jäi palleroiden ja papujen jäljiltä. Jos aloitat nollasta lämmitä 1 rkl oliiviöljyä (tai rypsiöljyä). Paista jauhoja öljyssä. Sekoita 1 rkl soijajauhoja, 1 tl kasvisliemijauhetta ja 1 dl vettä vesilasissa. Kaada pannulle ohuena norona ja sekoita paistolastalla. Sekoittele ja keitä kasaan hetken. Tarkista mausteet, lisää halutessasi pippuria ja soijakastiketta (se antaa kivasti väriä, tai suolaa), minä lisäsin kumpaakin, mutta tämä on makukysymys. Tämä kastikemäärä riittää yhdelle tai kahdelle, jos tarvitset enemmän, laske tuosta tai testaile menemään.
Voisin laskea proteiinipitoisuudet paremmin jos mulla olisi keittiövaaka. Nyt menee vähän arvailuksi, mutta tarkistin kaikkien ainesten proteiinipitoisuudet yksiltään, ja kaikkiaan tuossa on noin 30g. Arvaa kummassa on enemmän proteiinia ja minkä verran /100g, pakastepavuilla vai spagetilla?