Siirry pääsisältöön

Töitä ja ruokashoppailua


Päivällä työtä ja illalla muuta kuin netissä roikkumista. Pitihän se arvata että tämäkin säännöllinen bloggaus loppuisi lyhyeen. Pitääpä viikonloppuna valmistella juttuja varastoon, vähän niinkuin ne kikherneet jotka joskus keitin ja nyt nostin jääkaappiin sulamaan.

Heti keskiviikkona, ekana työpäivänä tammikuussa, törmäsin yhteen suureen vegaanihaastepelkoon: oli hankittava aamiaista ja lounasta työmatkalla. Löysin kaupasta kuitenkin ihan hyvän setin: persikkajugurttia, aurinkosalaattia, ruisleipää, tofua (maustamatonta), omenoita ja banaania. Niillä ja mukana tuoduilla eväillä pärjäsi töissä loppuviikon.

Tietysti aijon käyttää vegaanihaastetta tekosyynä ostaa jännittäviä asioita joita ei yleensä tule hankittua. Samalla oiva tapa käyttää joululahjaksi saatu Punnitse & Säästä -lahjakortti. Noh, jotain perusjuttuja ois tietty saanut paljon. Mutta ostinkin kaikenlaista jännää: chia-siemeniä, raakaruokosokeria, ravinto/oluthiivahiutaleita, vaniljajauhetta ja japanilaisia naksuja. Kävin myös poistamassa Ruohonjuuresta mustaa suolaa ja hampunsiemeniä ja hankin vihdoin vitamiineja Dtä ja Btä.

Torstaina meillä oli perheen kanssa pitsa ja leffailta. Kävin hakemassa elokuvan kirjastosta, sillä sitä ei ollut Netflixissä tai Makuunissa. Hain sitten myös kasan muita elokuvia ja sarjakuvia. Onneksi repussa oli tällä kertaa kangaskassi. Tai no, muilla oli pitsaa, mulla riisiä, vihanneksia (jotka vain melkein olivat kermakastikkeessa) ja tölkillinen suuria valkoisia papuja. Olin ottanut mukaani kaurakermaa ja hiivahiutaleet, mutta olisi pitänyt selvittää tarkemmin mitä pitsalla tarkoitetaan. Ajattelin että se tehtäisiin itse, mutta tulikin pakkasesta. Käräytin myös pari ruisleipää joiden päällä oli tomaattipyreetä, papuja ja kaura-hiiva-keitosta. Leffa oli Kimpassa, siinä oli paljon enemmän seksikohtauksia kuin mitä muistin, ehkä myös siksi että niitä mietti enemmän kun katsoi elokuvaa perheen kanssa, ja se julkaistiin aika monta vuotta sitten.

Tänään olin kaverin kanssa uimassa. Hän toi iltapalaa uimahallille, mutta en saanut ottaa siitä kuvaa, koska se ei muka ollut yhtä hieno kuin minun. Söimme sämpylää tofulla ja paprikalla, avokadoa, banaania, macademiapähkinöitä ja teetä. Hyvät eväät, jaksoi pyöräillä sohjossa.


Hirssiä ja soijasuikalekastiketta

1        sipuli
2-3     valkosipulin kynttä
3dl     soijasuikaleita
3dl     hirssiä
1 rkl   öljyä
1 rkl   soijajauhoja
           mausteita


Keitä vettä, kaada soijasuikaleiden päälle, anna vetäytyä. Pilko sipuli ja valkosipuli. Kuullota sipulia öljyssä, lisää valkosipuli. Mittaa hirssi kattilaan, kaada päälle vesi soijasuikaleista, keita miedolla lämmöllä n. 20min, suolaa. Purista vesi soijasuikaleista, lisää pannuun. Paista soijasuikaleita kolmisen minuuttia, mausta rutkasti. Käytin currya, tandoori maustetta, pippuria ja suolaa. Sekoita soijajauhot ja n.1 dl kylmää vettä vesilasissa, kaada ohuena norona paistinpannulle. sekoita kastikkeeksi. Voit sekoittaa hirssin ja kastikkeen, tai tarjoilla erillään. Tätä syötin kaverille torstaina ja söin itse aamiaiseksi ja lounaaksi perjantaina. En muista milloin olisin viimeksi käyttänyt hirssiä, vähän niin kuin cous cous, mutta eri makuista.
 

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...

Vihanneswokki 2013

  Kesähitti nauhoitettuna interwebbiin - tätä vokkia kehittelin kesällä 2013 kaikenlaisesta vihreästä mitä löysin ja Vii Voanin eri nuudeleista ja kastikkeista, sillä lösin kauppaan vasta tuolloin. Välillä nuudelit ovat onnistuneet paremmin, välillä puuroutuneet. Vihanneksista pidän eniten porkkanasta, siksi sitä löytyy niin monesta versiosta, niitä on yleensä kotona. nuudeleita (annosmöykky/syöjä, lasinuudelit olivat jännimmät testatut. Vagaanina tarkista ettei nuudeleissa ole kananmunaa) vihanneksia (mitä nyt sattuu olemaan saatavilla, n. niin paljon kuin kahteen käteen mahtuu/syöjä)     porkkanaa     retiisiä     jauhosavikkaa     pinaattia     mangoldia     retikkaa     persiljaa     sipulia     lehtikaalia     kaalia tofua tai soijasuikaleita (jos on, kourallinen/syöjä) öljyä (käytin oliiviöljyä, muukin varm...

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...