Siirry pääsisältöön

Kaurapuuron jatkojalostus

Kokeiluja keittiössä - eli mitä kaurapuurolle voi tehdä jos sen unohtaa täysin. Ensimmäinen mikä kannattaa tehdä kun törmää unohdettuun kaurapuuroon keittiössä on yrittää muistaa milloin se on keitetty. Jos tästä ei ole aivan liian kauan puuro kannattaa laittaa jääkaappiin kunnes keksii mitä sillä voisi tehdä, sinnekään sitä ei tule unohtaa.

Niin siis pääsi käymään että kaurapuuro unohtui, mutta suuren englantilaisen aamiaisen jälkeen sitä ei olisi jaksanutkaan. Sämpyläreseptejä etsiessäni olin törmännyt yhteen jossa neuvottiin miten ylijäämäkaurapuurosta saa pehmeitä sämpylöitä, aloitin siis valmistelut muistinvaraisesti availlessani konetta. Lähdin liottamaan puuroa parilla ylimääräisellä vesidesillä, mutta koska liukenevan puuron pinta näytti kauramaidolta päätin käyttää osan tästä nesteestä kaakaoon.


Olin myös ottanut sivuun pari nokaretta puuroa, sillä halusin kokeilla jotakin johon olin törmännyt Facebookin Vad lagar du för veganmat idag? -ryhmässä (joka on sivumennen sanoen todella inspiroiva ruokakuvafeedi): paistettuun puuroon. Ryhmän kilpailuhengen mukaisesti tein näyttävän annoksen johon tuli rypsiöljyssä paistetun puuron lisäksi siirapissa paistettu banaani, omenalohkoja ja auringonkukan siemeniä, jotka nekin kiersivät pannun kautta.

Ihan kiva ilta, vaikka kotiin tullessa ärsytti se ettei Isosta omenasta ollut löytynyt sarjisalbumia jonka lähdin sieltä hakemaan, ihmiset hidastelivat edessäni, lamppuosasto oli valtava, ja niin koko kauppa johon päädyin (hakiessani hiivaa sain kävellä matkan jolla kiertäisi meidän lähikaupan kahdesti), mutta ainakin sieltä löytyi edullisia pieniä omenoita.


Pehmeät Sämpylät Puurosta 

15-20 kpl

4 dl         valmista kaurapuuroa
3 dl         kuumaa vettä
30 g        hiivaa
1-2 tl      mineraalisuolaa
1 rkl       siirappia
8-10 dl   sämpyläjauhoja
1 rkl       rypsiöljyä

Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Anna seoksen olla kattilan kansi kiinni n.15 min, kunnes seos alkaa kuplia.

Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.

Leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille. Anna sämpylänokareiden kohota hyvin peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min.

Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy

Lasissa vettä, mukissa kamomillateetä ja sämpylän välissä avokadoa, savutofua ja paprikaa

Minun seokseni ei alkanut kuplia, joten syötin sille siirappia ja sehän starttasi. Oli hauska että sämpylät pystyi tekemään kokonaan puurokattilassa, lopussa vaivasin taikinaa jauhotetulla pöydällä, tässä vaiheessa muistin myös että piti lisätä öljyä, ja sitten oli kaikki paikat taikinassa.

Leivoin 18 sämpylää, kaksi pellillistä joissa oli 9 kussakin. 16 olisi ehkä mahtunut yhdelle pellille, mutta en tiennyt miten paljon taikina vielä kohoaisi pellillä. Testasin vinkkiä jossa laitetaan kapeasuinen, uuninkestävä astia jossa on vettä uunin pohjalle jotta sämpylät saavat rapean pinnan. Tämä toimi paremmin kuin viimeksi, kuulemma juuri vedenpinnan koolla on väliä, käytin Teema mukia.   

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Beanitpaisti - vegaaninen karjalanpaisti

Teemme aika usein lohkoperunoita uunissa ja jotain sen kanssa. Viime kesästä lähtien tämä jotain on aika usein ollut Beanitpaistia. Heti ensimmäisellä kerralla siitä tuli juhlaruokafiilis, kun mukana oli tuoreita yrttejä Kääntöpöydältä. Mietin jo silloin että jakaisin reseptin jossain vaiheessa blogissani, siinäpä sitten taas kesti. Mutta nyt, itsenäisyyspäivänä, kun talven juhlakausi on alkanut pistetään resepti jakoon. Äidin puolen suvussa karjalanpaisti on juhlaruokaa jota on niin syntymäpäivillä kuin hautajaisissa. Tässä sille oiva vegaaninen vaihtoehto, josta saa helposti isommankin annoksen. Me tehdään tosiaan samalla lohkoperunoita, mutta sukujuhlissa voi sitten olla samoja perunoita kuin muilla, keitettyjä tai muusia, jos se on tehty veteen.  Vegaanituotteet.net sivustolta löytyy kuva Beanit pakkauksesta , jos lähtee ummikkona etsimään sitä ruokakaupasta. Se on gluteenitonta, joten se sopii myös keliaatikoille. Muutenkin Vegaanituotteet.net on suositeltava sivu jos etsii t...

Banaanikakku

Tarjoiluehdotus Tätä banaanikakkua olen tehnyt usein pöydällä pyörineistä banaaneista. Kumppani valitteli että sivulla oli liian pitkät selitykset, reseptissä oli kuppimitat ja että se oli englanniksi, joten käänsin reseptin ja kirjasin miten minä sen leivon. Alkuperäisessä reseptipostauksessa on paljon vaihtoehtoisia ainesosia, jos tuntuu ettei näitä aineita löydy, tai haluaa vaihtelua. Se alkaa pitkällä selostusosalla: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe Suoraan reseptiin pääsee tästä: https://www.vegrecipesofindia.com/banana-bread-eggless-vegan-recipe/#wprm-recipe-container-139495 Ainekset 3 kypsää banaania 1,25 dl sokeria 1,25 dl öljyä 0,5 tl vanilijauhetta 0,25 tl kanelia 2-3 hyppysellistä muskottipähkinää raastettuna (tai -kukkaa murustettuna) Hyppysellinen suolaa 3,75 dl vehnäjauhoja 1,5 tl leivinjauhetta 0,5 tl leivinsoodaa 2 rkl auringonkukansiemeniä Ohje Öljyä kakkuvuoka. Lämmitä uuni 180°C (käytä kiertoilmatoi...

Soijat, pavut ja muut

Eilen otin kuvia ruoka-aineryhmistä. Kuvaussession idea lähti siitä että minusta oli huvittavaa että kotona on niin montaa eri teksturoitua soijaproteiinia. Kolutessani kaappeja löysin jopa kaksi pussillista enemmän kuin mitä muistin, paperipusseihin oli piiloutunut soijaburgerisekoitusta. Jotkut tuotteet on ostettu Tukholmanreissulta erityisesti vegaanihaastetta varten, vertaa edellisen postauksen kuvaan, mutta muuten pöydällä on sellaista mitä nyt aika usein löytyy kotoa. Soijajauhot ja anamman kasvispyörykät ovat uusia tuttavuuksia viime syksyltä. Soijajauhoilla voi korvata osan vehnäjauhoista leivonnassa, niistä voi sekoittaa munamaitoa muistuttavaa asiaa tai käyttää kastikkeissa jos ei ole kasvikermaa. Anamman pyöryköissä on kiva tekstuuri, toimii etenkin ruskean kastikkeen ja perunoiden kanssa.  Taustalla on paita jossa juhlin uudenvuoden vaihtumista, sekin sisältää soijaa, 47,5% kankaan kuiduista on soijapapua, saman verran puuvillaa ja loput 5% spandexia.Soijasta o...