Kokeiluja keittiössä - eli mitä kaurapuurolle voi tehdä jos sen unohtaa täysin. Ensimmäinen mikä kannattaa tehdä kun törmää unohdettuun kaurapuuroon keittiössä on yrittää muistaa milloin se on keitetty. Jos tästä ei ole aivan liian kauan puuro kannattaa laittaa jääkaappiin kunnes keksii mitä sillä voisi tehdä, sinnekään sitä ei tule unohtaa.
Niin siis pääsi käymään että kaurapuuro unohtui, mutta suuren englantilaisen aamiaisen jälkeen sitä ei olisi jaksanutkaan. Sämpyläreseptejä etsiessäni olin törmännyt yhteen jossa neuvottiin miten ylijäämäkaurapuurosta saa pehmeitä sämpylöitä, aloitin siis valmistelut muistinvaraisesti availlessani konetta. Lähdin liottamaan puuroa parilla ylimääräisellä vesidesillä, mutta koska liukenevan puuron pinta näytti kauramaidolta päätin käyttää osan tästä nesteestä kaakaoon.
Olin myös ottanut sivuun pari nokaretta puuroa, sillä halusin kokeilla jotakin johon olin törmännyt Facebookin Vad lagar du för veganmat idag? -ryhmässä (joka on sivumennen sanoen todella inspiroiva ruokakuvafeedi): paistettuun puuroon. Ryhmän kilpailuhengen mukaisesti tein näyttävän annoksen johon tuli rypsiöljyssä paistetun puuron lisäksi siirapissa paistettu banaani, omenalohkoja ja auringonkukan siemeniä, jotka nekin kiersivät pannun kautta.
Ihan kiva ilta, vaikka kotiin tullessa ärsytti se ettei Isosta omenasta ollut löytynyt sarjisalbumia jonka lähdin sieltä hakemaan, ihmiset hidastelivat edessäni, lamppuosasto oli valtava, ja niin koko kauppa johon päädyin (hakiessani hiivaa sain kävellä matkan jolla kiertäisi meidän lähikaupan kahdesti), mutta ainakin sieltä löytyi edullisia pieniä omenoita.
4 dl valmista kaurapuuroa
3 dl kuumaa vettä
30 g hiivaa
1-2 tl mineraalisuolaa
1 rkl siirappia
8-10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Anna seoksen olla kattilan kansi kiinni n.15 min, kunnes seos alkaa kuplia.
Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.
Leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille. Anna sämpylänokareiden kohota hyvin peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Minun seokseni ei alkanut kuplia, joten syötin sille siirappia ja sehän starttasi. Oli hauska että sämpylät pystyi tekemään kokonaan puurokattilassa, lopussa vaivasin taikinaa jauhotetulla pöydällä, tässä vaiheessa muistin myös että piti lisätä öljyä, ja sitten oli kaikki paikat taikinassa.
Leivoin 18 sämpylää, kaksi pellillistä joissa oli 9 kussakin. 16 olisi ehkä mahtunut yhdelle pellille, mutta en tiennyt miten paljon taikina vielä kohoaisi pellillä. Testasin vinkkiä jossa laitetaan kapeasuinen, uuninkestävä astia jossa on vettä uunin pohjalle jotta sämpylät saavat rapean pinnan. Tämä toimi paremmin kuin viimeksi, kuulemma juuri vedenpinnan koolla on väliä, käytin Teema mukia.
Niin siis pääsi käymään että kaurapuuro unohtui, mutta suuren englantilaisen aamiaisen jälkeen sitä ei olisi jaksanutkaan. Sämpyläreseptejä etsiessäni olin törmännyt yhteen jossa neuvottiin miten ylijäämäkaurapuurosta saa pehmeitä sämpylöitä, aloitin siis valmistelut muistinvaraisesti availlessani konetta. Lähdin liottamaan puuroa parilla ylimääräisellä vesidesillä, mutta koska liukenevan puuron pinta näytti kauramaidolta päätin käyttää osan tästä nesteestä kaakaoon.
Olin myös ottanut sivuun pari nokaretta puuroa, sillä halusin kokeilla jotakin johon olin törmännyt Facebookin Vad lagar du för veganmat idag? -ryhmässä (joka on sivumennen sanoen todella inspiroiva ruokakuvafeedi): paistettuun puuroon. Ryhmän kilpailuhengen mukaisesti tein näyttävän annoksen johon tuli rypsiöljyssä paistetun puuron lisäksi siirapissa paistettu banaani, omenalohkoja ja auringonkukan siemeniä, jotka nekin kiersivät pannun kautta.
Ihan kiva ilta, vaikka kotiin tullessa ärsytti se ettei Isosta omenasta ollut löytynyt sarjisalbumia jonka lähdin sieltä hakemaan, ihmiset hidastelivat edessäni, lamppuosasto oli valtava, ja niin koko kauppa johon päädyin (hakiessani hiivaa sain kävellä matkan jolla kiertäisi meidän lähikaupan kahdesti), mutta ainakin sieltä löytyi edullisia pieniä omenoita.
Pehmeät Sämpylät Puurosta
15-20 kpl4 dl valmista kaurapuuroa
3 dl kuumaa vettä
30 g hiivaa
1-2 tl mineraalisuolaa
1 rkl siirappia
8-10 dl sämpyläjauhoja
1 rkl rypsiöljyä
Lisää jäähtyneeseen puurokattilaan puuron sekaan kuumaa vettä ja liuota hiiva tähän kädenlämpöiseen seokseen. Anna seoksen olla kattilan kansi kiinni n.15 min, kunnes seos alkaa kuplia.
Lisää suola ja siirappi ja alusta taikinaksi sämpyläjauhoseoksella. Lisää alustuksen loppupuolella hiukan öljyä. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät.
Leivo taikina tangoiksi ja ota siitä palasia uunipellille. Anna sämpylänokareiden kohota hyvin peitettyinä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla n. 10 min.
Resepti: Arja Elina Laine, Myllyn Paras Oy
Lasissa vettä, mukissa kamomillateetä ja sämpylän välissä avokadoa, savutofua ja paprikaa |
Minun seokseni ei alkanut kuplia, joten syötin sille siirappia ja sehän starttasi. Oli hauska että sämpylät pystyi tekemään kokonaan puurokattilassa, lopussa vaivasin taikinaa jauhotetulla pöydällä, tässä vaiheessa muistin myös että piti lisätä öljyä, ja sitten oli kaikki paikat taikinassa.
Leivoin 18 sämpylää, kaksi pellillistä joissa oli 9 kussakin. 16 olisi ehkä mahtunut yhdelle pellille, mutta en tiennyt miten paljon taikina vielä kohoaisi pellillä. Testasin vinkkiä jossa laitetaan kapeasuinen, uuninkestävä astia jossa on vettä uunin pohjalle jotta sämpylät saavat rapean pinnan. Tämä toimi paremmin kuin viimeksi, kuulemma juuri vedenpinnan koolla on väliä, käytin Teema mukia.